GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

28 stycznia 2021

Kąski z kurczaka sprawdzą się na obiad, jako dodatek do frytek, ryżu lub ziemniaków, jak i do kebaba. Są pyszne i aromatyczne. Przygotowałam kąski z polędwiczek z kurczaka w marynacie jogurtowej, całości dopełniła prosta sałatka z rukoli z lekkim vinegretem. Frytki przed usmażeniem we frytkownicy moczyły się w zimnej wodzie z dodatkiem cukru... wyszły chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku (przepis na frytki znajdziesz TUTAJ

 

SKŁADNIKI:

500 g polędwiczek z kurczaka

200 ml jogurtu greckiego

3-4 łyżki oleju

3-4 ząbki czosnku

2 łyżki przyprawy do gyrosa lub shoarmy

sól i pieprz do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

Polędwiczki oczyścić z błonek i pokroić na kawałki. W naczyniu wymieszać jogurt z przeciśniętym czosnkiem, olejem, przyprawą do gyrosa lub shoarmy, doprawić solą i pieprzem. Marynata musi być dobrze doprawiona, bo mięsa już nie solę. Do marynaty dodać mięso, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na 1-2h.

Mięso smażyć na suchej patelni (tłuszcz jest już w marynacie) do zrumienienia.

Polecam, bo mięsko jest bardzo aromatyczne.

 

Sałatka:

1 opakowanie rukoli

100 ml oliwy z oliwek

1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny

1 łyżeczka musztardy

1 łyżeczka miodu

sos sałatkowy koperkowo-ziołowy (lub inny dowolny)

opcjonalnie 1 ząbek czosnku (przecisnąć przez praskę)

sól i pieprz do smaku

Wszystkie składniki na sos wymieszać w miseczce.

Rukolę ułożyć na głębokim talerzu i zalać sosem.

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)

Kąski z kurczaka w marynacie jogurtowej

© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie