czyli radosna twórczość w kuchni...
Kąski z kurczaka sprawdzą się na obiad, jako dodatek do frytek, ryżu lub ziemniaków, jak i do kebaba. Są pyszne i aromatyczne. Przygotowałam kąski z polędwiczek z kurczaka w marynacie jogurtowej, całości dopełniła prosta sałatka z rukoli z lekkim vinegretem. Frytki przed usmażeniem we frytkownicy moczyły się w zimnej wodzie z dodatkiem cukru... wyszły chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku (przepis na frytki znajdziesz TUTAJ)
SKŁADNIKI:
500 g polędwiczek z kurczaka
200 ml jogurtu greckiego
3-4 łyżki oleju
3-4 ząbki czosnku
2 łyżki przyprawy do gyrosa lub shoarmy
sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Polędwiczki oczyścić z błonek i pokroić na kawałki. W naczyniu wymieszać jogurt z przeciśniętym czosnkiem, olejem, przyprawą do gyrosa lub shoarmy, doprawić solą i pieprzem. Marynata musi być dobrze doprawiona, bo mięsa już nie solę. Do marynaty dodać mięso, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na 1-2h.
Mięso smażyć na suchej patelni (tłuszcz jest już w marynacie) do zrumienienia.
Polecam, bo mięsko jest bardzo aromatyczne.
Sałatka:
1 opakowanie rukoli
100 ml oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka miodu
sos sałatkowy koperkowo-ziołowy (lub inny dowolny)
opcjonalnie 1 ząbek czosnku (przecisnąć przez praskę)
sól i pieprz do smaku
Wszystkie składniki na sos wymieszać w miseczce.
Rukolę ułożyć na głębokim talerzu i zalać sosem.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.