czyli radosna twórczość w kuchni...
Pyszny i szybki obiadek. Takie lubię najbardziej, bo nie zawsze ma się czas na stanie w kuchni :-) przygotowanie zajęło mi niecałe pół godziny. Kupiłam gotowy mix kasz gryczanej i pęczak z zieloną soczewicą i czarnuszką, do tego sos pieczarkowy i orzechy włoskie... czegóż chcieć więcej. Może to nie wygląda na zdjęciu, bo takie dania z reguły są mało fotogeniczne, ale gwarantuję, że smakowało ta rewelacyjnie. Poniżej przepis na 3-4 porcje:
SKŁADNIKI:
2 torebki (200g) mixu kasz lub dowolna ulubiona kasza
400 g pieczarek
ok. 100 g orzechów włoskich łuskanych
200 ml jogurtu naturalnego gęstego
pół pęczka koperku
1 łyżka sera pleśniowego
3-4 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
olej lub masło klarowane do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Kasze ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pieczarki pokroić na cienkie plastry. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Wrzucić pieczarki i chwilę smażyć. Następnie dodać orzechy, ser pleśniowy i przeciśnięty czosnek. Dalej smażyć. Na koniec powoli łyżkami dodawać jogurt i mieszać. Doprawić solą i pieprzem. Wsypać kaszę i całość dokładnie wymieszać. Przełożyć na talerz i posypać siekanym koperkiem.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.