czyli radosna twórczość w kuchni...
Pomysł na prosty szybki obiad. Klopsiki mogą być z mięsa drobiowego lub wieprzowego, wyszły pyszne, mięciutkie, idealne do kaszy, ryżu, ziemniaków lub makaronu.
SKŁADNIKI:
500 g mięsa mielonego
1 cebula
2-3 łyżki bułki tartej
1 jajko
1 łyżeczka musztardy
sól i pieprz do smaku
olej i odrobina masła do smażenia
Sos:
250 ml wody
2-3 łyżki przecieru pomidorowego
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę drobno pokroić i zeszklić na odrobinie oleju i masła. Wystudzić.
Mięso wymieszać z bułką tartą, wystudzoną cebulą, musztardą, jajkiem, doprawić solą i pieprzem. Wilgotnymi lub natłuszczonymi rękami uformować małe kulki. Klopsiki smażyć na tej samej patelni, można dodać trochę tłuszczu.
Obsmażone klopsiki zalać wodą wymieszaną z przecierem pomidorowym, wymieszać, można jeszcze doprawić solą i pieprzem. Patelnię przykryć pokrywą i dusić do miękkości ok. 20-30 minut (w zależności od mięsa).
W międzyczasie ugotować ryż lub kaszę itp. Obiad gotowy :-)
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.