czyli radosna twórczość w kuchni...
Kopytka szpinakowe, powiem tylko tyle... mój syn, który na widok warzyw i owoców sztywnieje, wcinał tak, że nie mogłam uwierzyć własnym oczom. Najpierw była konsternacja, no bo zielone kopytka to muszą być okropne, ale jak spróbował to dokładki brał :-) Mega prosty przepis na dużo kopytek, potrzebujesz mniej, to zrób z połowy przepisu. Kopytka są delikatne w smaku, mięciutkie, pyszne. TUTAJ znajdziesz przepis na polędwiczki w sosie szpinakowym, które są idealnym dopełnieniem tych pysznych kopytek.
SKŁADNIKI:
2 kg ziemniaków
250 g szpinaku mrożonego (resztę z paczki 450 g zużyjesz do sosu szpinakowego)
2-3 ząbki czosnku
30 g sera pleśniowego
mąka ziemniaczana
sól i pieprz do smaku
trochę masła lub oleju do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie.
Na patelni rozgrzać tłuszcz i wrzucić szpinak. Gdy zacznie się rozmrażać doprawić solą i pieprzem, dodać przeciśnięty czosnek, ser pleśniowy, wymieszać i smażyć do całkowitego odparowania wody. Następnie zblendować na gładką masę i zostawić do wystudzenia.
Ugotowane ziemniaki odcedzić z wody i jeszcze gorące przecisnąć przez prasę. Zostawić do ostygnięcia. Letnie ziemniaki dokładnie ugnieść w misce i podzielić na cztery części. Jedną część wyjąć i odłożyć, a w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną do wysokości ziemniaków (ma zastąpić tą jedną część). Dodać szpinak i całość wyrobić ręką na jednolitą masę.
Blat podsypać mąką i porcjami wykładać ciasto, rolować i kroić po skosie na kawałki. Wrzucić do gotującej się osolonej wody i gotować ok. 1-2 minuty od wypłynięcia.
Polecam, bo kopytka w takiej wersji są przepyszne :-)
Film z przygotowania kopytek zobaczysz w zakładce FILMY lub na YouTube
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.