czyli radosna twórczość w kuchni...
Proponuję Wam mega pyszne kotleciki rybne, takie paluchy rybne w kukurydzianej panierce, zapiekane w piekarniku... Palce lizać, w smaku bardzo podobne do tradycyjnych paluszków rybnych, tylko w o wiele zdrowszej wersji. Delikatne w środku z chrupiącą skórką...
Z poniższego przepisu wyjdzie 10-11 kotlecików.
SKŁADNIKI:
600-700 g świeżego filetu z dorsza
po pół pęczka świeżego koperku i pietruszki
sok z połowy cytryny
3 łyżki mąki kukurydzianej + do panierowania
2 jajka
sól i pieprz do smaku
płatki kukurydziane do panierowania (pełny pojemnik blendera 500 ml)
50 ml oleju do skropienia
PRZYGOTOWANIE:
Koperek i pietruszkę drobno posiekać. Rybę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i zmielić w maszynce na grubym sitku. Następnie dodać sok z cytryny, posiekaną zieleninę, 3 łyżki mąki kukurydzianej, sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszać.
Przygotować 3 naczynia do panierowania. Do jednego wsypać mąkę kukurydzianą, do drugiego zmielone lub utłuczone płatki kukurydziane, a w trzecim roztrzepać jajka z solą i pieprzem.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Formować podłużne kotleciki, potem każdy z nich najpierw obtoczyć w mące kukurydzianej, potem w jajku i na koniec w płatkach kukurydzianych. Gotowe kotleciki przełożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Skropić olejem i włożyć do piekarnika na ok. 30-35 minut.
Polecam, bo są przepyszne, świetnie smakują z sosem czosnkowym lub jogurtowym.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.