czyli radosna twórczość w kuchni...
Witam wszystkich :-) mój dzisiejszy obiadek... kotlety z boczniaków. Pierwszy raz je robiłam, powiem szczerze, że wyszły przepyszne. Kotleciki podałam z ryżem z kukurydzą i koperkiem... naprawdę pyszny obiadek, więc tym bardziej polecam. Poniższy przepis jest na 9-10 kotletów:
SKŁADNIKI:
250 g boczniaków
100 g pieczarek
50 g żółtego sera
1 cebula
4 jajka
2-3 łyżki bułki tartej + bułka tarta do panierki
sól i pieprz do smaku
masło klarowane lub olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Trzy jajka ugotować na twardo. Następnie zetrzeć je na grubej tarce. Ser zetrzeć na drobnej tarce. Pieczarki pokroić na ćwiartki. Boczniaki oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Rozgrzać patelnię z tłuszczem. Na patelnię wrzucić pieczarki i boczniaki. Smażyć do odparowania wody. Pod koniec smażenia doprawić solą i pieprzem i dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Jeszcze chwilę smażyć. Patelnię zdjąć z palnika i chwilę wystudzić. Następnie zmielić grzyby z cebulą na grubym sitku (u mnie 8 mm, można też na trochę drobniejszym).
Do miski z grzybami dodać tarty ser i tarte ugotowane jajka. Ponadto dodać jedno surowe jajko i bułkę tartą. Wszystko dokładnie wymieszać i ew. doprawić solą i pieprzem.
Na talerz wsypać bułkę tartą. Formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na patelni.
Kotleciki są pyszne.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.