© 2019-2021 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Kotlety z boczniaków

Przepis na zupę krem z pieczarek

Witam wszystkich :-) mój dzisiejszy obiadek... kotlety z boczniaków. Pierwszy raz je robiłam, powiem szczerze, że wyszły przepyszne. Kotleciki podałam z ryżem z kukurydzą i koperkiem... naprawdę pyszny obiadek, więc tym bardziej polecam. Poniższy przepis jest na 9-10 kotletów:

 

SKŁADNIKI:

250 g boczniaków

100 g pieczarek

50 g żółtego sera

1 cebula

4 jajka

2-3 łyżki bułki tartej + bułka tarta do panierki

 sól i pieprz do smaku

masło klarowane lub olej do smażenia

 

PRZYGOTOWANIE:

Trzy jajka ugotować na twardo. Następnie zetrzeć je na grubej tarce. Ser zetrzeć na drobnej tarce. Pieczarki pokroić na ćwiartki. Boczniaki oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Rozgrzać patelnię z tłuszczem. Na patelnię wrzucić pieczarki i boczniaki. Smażyć do odparowania wody. Pod koniec smażenia doprawić solą i pieprzem i dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Jeszcze chwilę smażyć. Patelnię zdjąć z palnika i chwilę wystudzić. Następnie zmielić grzyby z cebulą na grubym sitku (u mnie 8 mm, można też na trochę drobniejszym).

Do miski z grzybami dodać tarty ser i tarte ugotowane jajka. Ponadto dodać jedno surowe jajko i bułkę tartą. Wszystko dokładnie wymieszać i ew. doprawić solą i pieprzem.

Na talerz wsypać bułkę tartą. Formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na patelni.

Kotleciki są pyszne.

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)
20 stycznia 2021

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...