czyli radosna twórczość w kuchni...
Kotlety z boczniaków tak nam zasmakowały, że tym razem zrobiłam je w innej wersji... z cukinią. Już sama nie wiem, które lepsze, bo te pyszne i tamte też pyszne. Kotleciki podałam w towarzystwie kaszy jaglanej z koperkiem i usmażonej brukselki. Cudowny pożywny zdrowy obiadek. Poniżej przepis na 9-10 sztuk kotletów.
SKŁADNIKI:
250 g boczniaków
1 mała cukinia ok. 300-350 g
100 g żółtego sera
1 większa cebula czerwona
2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
1 jajko
mały pęczek koperku
sól i pieprz do smaku
olej + masło klarowane do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Cukinię razem ze skórką zetrzeć na grubej tarce, posolić i odstawić.
Cebulę pokroić w plasterki. Boczniaki oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać masło klarowane, wrzucić cebulę, chwilę smażyć, następnie dodać boczniaki. Smażyć do miękkości, na koniec doprawić solą i pieprzem. Odstawić na chwilę do wystudzenia. Następnie zmielić na grubym sitku (u mnie 8 mm) lub drobno posiekać.
Ser zetrzeć na drobnej tarce. W misce wymieszać zmielone grzyby z cebulą, tarty ser, mocno odciśniętą cukinię, 2 łyżki bułki tartej, pół posiekanego pęczka koperku i jajko. Dokładnie połączyć składniki. Można ewentualnie jeszcze doprawić solą i pieprzem, ja już nie doprawiałam.
Formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.