GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

31 stycznia 2021

Kotlety z boczniaków tak nam zasmakowały, że tym razem zrobiłam je w innej wersji... z cukinią. Już sama nie wiem, które lepsze, bo te pyszne i tamte też pyszne. Kotleciki podałam w towarzystwie kaszy jaglanej z koperkiem i usmażonej brukselki. Cudowny pożywny zdrowy obiadek.  Poniżej przepis na 9-10 sztuk kotletów.

 

SKŁADNIKI:

250 g boczniaków

1 mała cukinia ok. 300-350 g

100 g żółtego sera

1 większa cebula czerwona

2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia

1 jajko

mały pęczek koperku

sól i pieprz do smaku

olej + masło klarowane do smażenia

 

PRZYGOTOWANIE:

Cukinię razem ze skórką zetrzeć na grubej tarce, posolić i odstawić.

Cebulę pokroić w plasterki. Boczniaki oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać masło klarowane, wrzucić cebulę, chwilę smażyć, następnie dodać boczniaki. Smażyć do miękkości, na koniec doprawić solą i pieprzem. Odstawić na chwilę do wystudzenia. Następnie zmielić na grubym sitku (u mnie 8 mm) lub drobno posiekać.

Ser zetrzeć na drobnej tarce. W misce wymieszać zmielone grzyby z cebulą, tarty ser, mocno odciśniętą cukinię, 2 łyżki bułki tartej, pół posiekanego pęczka koperku i jajko. Dokładnie połączyć składniki. Można ewentualnie jeszcze doprawić solą i pieprzem, ja już nie doprawiałam.

Formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)

Kotlety z boczniaków i cukinii

© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie