czyli radosna twórczość w kuchni...
Kotlety z jajek to doskonała alternatywa dla tych, którzy nie lubią mięsa. Robi się je tak samo jak tradycyjne mielone, tylko zamiast mięsa są gotowane jajka. Poniżej przepis na 4 sztuki.
SKŁADNIKI:
4 jajka
1 cebula (może być zwykła, szalotka lub czerwona)
2 duże łyżki bułki tartej + trochę do obtoczenia kotletów
sól i pieprz do smaku
pół pęczka koperku lub szczypiorku lub pietruszki (możecie posiekać wszystkiego po trochu)
tłuszcz do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
3 jajka ugotować na twardo, po ugotowaniu zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na patelni. Do miski z tartymi jajkami dodać 1 surowe jajko, bułkę tartą, posiekaną zieleninkę, zeszkloną cebulę i doprawić solą i pieprzem. Uformować 4 kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na patelni. Kotlety można podać z ziemniaczkami, kaszą lub ryżem.
SMACZNEGO!!!
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.