GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

09 kwietnia 2019

Kotlety z jajek to doskonała alternatywa dla tych, którzy nie lubią mięsa. Robi się je tak samo jak tradycyjne mielone, tylko zamiast mięsa są gotowane jajka. Poniżej przepis na 4 sztuki.

 

SKŁADNIKI:

4 jajka 

1 cebula (może być zwykła, szalotka lub czerwona)

2 duże łyżki bułki tartej + trochę do obtoczenia kotletów 

sól i pieprz do smaku 

pół pęczka koperku lub szczypiorku lub pietruszki (możecie posiekać wszystkiego po trochu)

tłuszcz do smażenia 

 

PRZYGOTOWANIE:

3 jajka ugotować na twardo, po ugotowaniu zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na patelni. Do miski z tartymi jajkami dodać 1 surowe jajko, bułkę tartą, posiekaną zieleninkę, zeszkloną cebulę i doprawić solą i pieprzem. Uformować 4 kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na patelni. Kotlety można podać z ziemniaczkami, kaszą lub ryżem.

 

SMACZNEGO!!!

 

Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)

 

Kotlety z jajek

© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie