© 2019-2022 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Kremowe risotto z pieczarkami

Pyszne kremowe risotto to świetny pomysł na szybki obiad. Smakuje rewelacyjnie. Potrzeba niewiele składników, żeby mieć świetny obiad w tygodniu. Wino można zastąpić bulionem, ale z winem będzie lepsze w smaku :-) Naprawdę polecam :-)

 

SKŁADNIKI:

200 g ryżu do risotto np. Arborio

250 g pieczarek

700 ml bulionu warzywnego

200 ml białego wytrawnego wina

1 cebula

3 ząbki czosnku

3-4 łyżki masła

trochę oliwy

natka pietruszki

trochę tartego parmezanu lub grana padano

 

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę i czosnek drobno pokroić. Pieczarki pokroić na półplasterki. Na patelni rozgrzać oliwę z dodatkiem masła. Na gorący tłuszcz wrzucić cebulę i lekko zeszklić, następnie dodać czosnek, wymieszać i dodać pieczarki. Całość smażyć kilka minut, na koniec doprawić solą i pieprzem. Następnie na patelnię wsypać ryż, wymieszać i wlać 500 ml bulionu. Gotować ok. 20 minut aż ryż wchłonie bulion, można przykryć pokrywką. Po tym czasie wlać resztę bulionu i wino, wymieszać i gotować jeszcze przez 10 minut aż risotto zgęstnieje. Na koniec dodać łyżkę masła, wymieszać i gotowe.

Risotto przełożyć na talerz, posypać natką pietruszki i tartym parmezanem.

SMACZNEGO!!!zobacz na moim kanale YouTube
 
Krótki filmik z przepisem 
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)
22 stycznia 2023

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...