czyli radosna twórczość w kuchni...
Prawdziwa gratka dla miłośników owoców morza... krewetki na maśle z czosnkiem, chili i pietruszką to proste i odlotowo pyszne danie. W dodatku bardzo szybko się je przygotowuje. Dlatego jeśli jeszcze zastanawiacie się nad wykwintną kolacją dla dwojga, to już macie gotowy przepis :-)
SKŁADNIKI:
350 g krewetek (już rozmrożonych i obranych z pancerzy)
2 łyżki masła
50 ml białego wytrawnego lub półwytrawnego wina
1 mała papryczka chili
3 ząbki czosnku
pół małego pęczka pietruszki
sól i sok z cytryny do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Masło rozgrzać na patelni, dodać pokrojoną drobno papryczkę i czosnek, chwilę smażyć na małym ogniu. Następnie dodać krewetki, skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i wlać wino. Zwiększyć moc palnika i chwilę smażyć, obracając krewetki, aż wino odparuje (2-3 minuty). Na koniec dodać posiekaną pietruszkę i wymieszać.
Krewetki najlepiej smakują z bagietką maczaną w tym pysznym sosiku :-)
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.