© 2019-2021 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Krewetki na maśle z czosnkiem, chili i pietruszką

Prawdziwa gratka dla miłośników owoców morza... krewetki na maśle z czosnkiem, chili i pietruszką to proste i odlotowo pyszne danie. W dodatku bardzo szybko się je przygotowuje. Dlatego jeśli jeszcze zastanawiacie się nad wykwintną kolacją dla dwojga, to już macie gotowy przepis :-)

 

SKŁADNIKI:

350 g krewetek (już rozmrożonych i obranych z pancerzy)

2 łyżki masła

50 ml białego wytrawnego lub  półwytrawnego wina

1 mała papryczka chili

3 ząbki czosnku

pół małego pęczka pietruszki

sól i sok z cytryny do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

Masło rozgrzać na patelni, dodać pokrojoną drobno papryczkę i czosnek, chwilę smażyć na małym ogniu. Następnie dodać krewetki, skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i wlać wino. Zwiększyć moc palnika i chwilę smażyć, obracając krewetki, aż wino odparuje (2-3 minuty). Na koniec dodać posiekaną pietruszkę i wymieszać.

Krewetki najlepiej smakują z bagietką maczaną w tym pysznym sosiku :-)

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)
18 lutego 2021

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...