YouTube - Gotowanie Po Mojemu
Instagram - Gotowanie Po Mojemu
TikTok - Gotowanie Po Mojemu
Facebook - Gotowanie Po Mojemu
Gotowanie Po Mojemu

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

27 lutego 2019

SKŁADNIKI:

300-400g  dużych krewetek  surowych

sok z połowy cytryny

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżka mąki kukurydzianej

1 jajko

100 ml zimnej wody

sól i pieprz do smaku

250 ml oleju rzepakowego


PRZYGOTOWANIE:

Krewetki oczyścić i usunąć pancerze, zostawić tylko ogonki. Następnie skropić je sokiem z cytryny i posypać solą. Odstawić na 20 minut. W tym czasie przygotowujemy ciasto. Do miseczki wlewamy zimną wodę, dodajemy obie mąki, jajko, doprawiamy solą i pieprzem. 

W rondelku rozgrzewamy olej. Każdą krewetkę moczymy w cieście trzymając za ogonek i wrzucamy na gorący olej. Smażymy 3-4 minuty do zrumienienia. Następnie krewetki przekładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru oleju. Najlepsze są zjedzone od razu.

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)

 

Krewetki w tempurze

Krewetki w tempurze

Dodatki obiadowe

04 października 2022
Propozycja na pyszny niedzielny obiad - rolady schabowe z kiełbasą, cebulą i ogórkiem kiszonym, do tego kluseczki, czyli to co uwielbiamy., nie mówiąc już o kluskach, gdzie króluje zasada - trzy części ziemniaków i jedna
03 października 2021
Pomysł na szybki zdrowy obiad. Do jego przygotowania wykorzystałam niedawno zakupione w Lidlu temperówki do warzyw. Mówię, Wam to jest super sprawa... cukinia w kilka chwil zamieniła się w cienki makaron. Do tego kilka dodatków,
31 sierpnia 2021
Dzisiaj będzie prosto, bez rozpisywania się, bez szczegółowego przepisu, no bo co można pisać o takim obiedzie... warzywa z piekarnika. Przepis zależy od Waszej inwencji twórczej i od tego, co macie akurat w lodówce, świetny
25 sierpnia 2021
Kopytka szpinakowe, powiem tylko tyle... mój syn, który na widok warzyw i owoców sztywnieje, wcinał tak, że nie mogłam uwierzyć własnym oczom. Najpierw była konsternacja, no bo zielone kopytka to muszą być okropne, ale jak
28 lipca 2021
To był mój pierwszy raz z kalafiorem w takiej wersji i zostanę z nim na długo, bo jest przepyszny. Tym razem był zamiennikiem ziemniaków do obiadu i nie przypuszczałam, że może być tak samo sycący.

© 2019-2025 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie
Zapraszam również na stronę: chwilewpodrozy.pl