GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

27 lutego 2019

SKŁADNIKI:

300-400g  dużych krewetek  surowych

sok z połowy cytryny

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżka mąki kukurydzianej

1 jajko

100 ml zimnej wody

sól i pieprz do smaku

250 ml oleju rzepakowego


PRZYGOTOWANIE:

Krewetki oczyścić i usunąć pancerze, zostawić tylko ogonki. Następnie skropić je sokiem z cytryny i posypać solą. Odstawić na 20 minut. W tym czasie przygotowujemy ciasto. Do miseczki wlewamy zimną wodę, dodajemy obie mąki, jajko, doprawiamy solą i pieprzem. 

W rondelku rozgrzewamy olej. Każdą krewetkę moczymy w cieście trzymając za ogonek i wrzucamy na gorący olej. Smażymy 3-4 minuty do zrumienienia. Następnie krewetki przekładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru oleju. Najlepsze są zjedzone od razu.

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)

 

Krewetki w tempurze

Krewetki w tempurze

© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie