czyli radosna twórczość w kuchni...
SKŁADNIKI:
sok z połowy cytryny
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżka mąki kukurydzianej
1 jajko
100 ml zimnej wody
sól i pieprz do smaku
250 ml oleju rzepakowego
PRZYGOTOWANIE:
Krewetki oczyścić i usunąć pancerze, zostawić tylko ogonki. Następnie skropić je sokiem z cytryny i posypać solą. Odstawić na 20 minut. W tym czasie przygotowujemy ciasto. Do miseczki wlewamy zimną wodę, dodajemy obie mąki, jajko, doprawiamy solą i pieprzem.
W rondelku rozgrzewamy olej. Każdą krewetkę moczymy w cieście trzymając za ogonek i wrzucamy na gorący olej. Smażymy 3-4 minuty do zrumienienia. Następnie krewetki przekładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru oleju. Najlepsze są zjedzone od razu.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.