Wczoraj obiad był na bogato. Córka uwielbia krewetki, my w sumie też, ale syn nie bardzo. Postanowiłam więc, że dla każdego coś dobrego :-)
Przygotowałam curry z kurczakiem i ryżem oraz krewetki z ryżem.
Tutaj dowiecie się, jak przyrządzić krewetki z ryżem. Przepis na curry z kurczakiem i ryżem znajdziecie w poprzednim poście.
SKŁADNIKI:
1 opakowanie krewetek białych Vannamei (
225 g
)
1 torebka ryżu (u mnie był Parboiled)
sok z połowy cytryny
pół pęczka pietruszki
2 ząbki czosnku
100 ml śmietany 30%
1 łyżka stołowa masła klarowanego (lub oleju rzepakowego)
sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Zaczynam od gotowania ryżu. W międzyczasie krewetki oczyszczam z ogonków, płuczę w sitku i chwilę czekam, aż woda ocieknie. Patelnię podgrzewam, daję masło klarowane i na gorący tłuszcz wrzucam krewetki, które kilka razy obracam i przyprawiam solą oraz pieprzem. Zaraz potem dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny. Wszystko delikatnie mieszam, dodaję śmietanę i czekam, aż sos zacznie bulgotać. Na koniec dodaję świeżo posiekaną natkę pietruszki. Wyłączam płytę indukcyjną i zostawiam patelnię, do której wsypuję ryż. Całość mieszam i zostawiam na 2-3 minuty, żeby ryż wchłonął sos. Można podawać.
SMACZNEGO!!!