© 2019-2021 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Kulki rybne w zalewie octowo-pomidorowej

Róże karnawałowe

Dla miłośników rybek polecam kulki rybne w zalewie octowo-pomidorowej, u mnie były z dorsza, ale równie dobrze mogą być z mintaja, miruny lub innej rybki.

 

SKŁADNIKI:

1 kg dorsza (lub innej ryby)

2 jajka

1 cebula

2-3 łyżki bułki tartej

sok z połowy cytryny

sól, pieprz i sos sojowy do smaku

bułka tarta do panierowania

olej do smażenia

Zalewa:

1500 ml wody 

200 ml octu

4 łyżki cukru 

1 łyżka soli 

kilka listków laurowych i ziela angielskiego 

50 ml przecieru pomidorowego

1 cebula

 

PRZYGOTOWANIE:

Rybę umyć, osuszyć i zmielić na maszynce na grubych oczkach razem z cebulą. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Ręce delikatnie zmoczyć wodą i formować niewielkie kulki, które następnie panierujemy w bułce tartej. Gotowe kulki smażymy na oleju i przekładamy do naczynia, w którym będą się marynować. 

Następnie zrobić zalewę. Zagotować wodę, dodać ocet, cukier, sól, ziele angielskie,  liście laurowe i chwilę gotować.  Na tej samej patelni zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, dodać do niej przecier pomidorowy i chwilę smażyć. Na koniec wlać na patelnię zalewę octową, wymieszać i odłożyć do wystudzenia. Letnią zalewą zalać kulki rybne i odłożyć na noc do lodówki. 

 
SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)
16 czerwca 2019

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...