czyli radosna twórczość w kuchni...
Dla miłośników rybek polecam kulki rybne w zalewie octowo-pomidorowej, u mnie były z dorsza, ale równie dobrze mogą być z mintaja, miruny lub innej rybki.
SKŁADNIKI:
1 kg dorsza (lub innej ryby)
2 jajka
1 cebula
2-3 łyżki bułki tartej
sok z połowy cytryny
sól, pieprz i sos sojowy do smaku
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Zalewa:
1500 ml wody
200 ml octu
4 łyżki cukru
1 łyżka soli
kilka listków laurowych i ziela angielskiego
50 ml przecieru pomidorowego
1 cebula
PRZYGOTOWANIE:
Rybę umyć, osuszyć i zmielić na maszynce na grubych oczkach razem z cebulą. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Ręce delikatnie zmoczyć wodą i formować niewielkie kulki, które następnie panierujemy w bułce tartej. Gotowe kulki smażymy na oleju i przekładamy do naczynia, w którym będą się marynować.
Następnie zrobić zalewę. Zagotować wodę, dodać ocet, cukier, sól, ziele angielskie, liście laurowe i chwilę gotować. Na tej samej patelni zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, dodać do niej przecier pomidorowy i chwilę smażyć. Na koniec wlać na patelnię zalewę octową, wymieszać i odłożyć do wystudzenia. Letnią zalewą zalać kulki rybne i odłożyć na noc do lodówki.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.