© 2019-2020 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Kurczak szarpany

Kurczak szarpany, rwany... jak zwał tak zwał. Ważne, że wyszedł przepyszny i mogę go wykorzystać do różnych innych dań, np. burgery, sałatki, quesadilla, tosty... jak widzicie, będzie przydatny. Do przygotowania specjalnie kupiłam filety z kurczaka ze skórą, żeby był bardziej aromatyczny. Mięso po upieczeniu jest tak miękkie, że bez problemu odchodzi od kości i skórki.

 

SKŁADNIKI:

2 podwójne filety z kurczaka ze skórą

3-4 ząbki czosnku

1 cebula (dałam szalotkę)

2-3 listki laurowe

8-10 sztuk ziarenek ziela angielskiego

niecała szklanka wody

przyprawy: sól, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, czosnek granulowany, sok z cytryny

 

PRZYGOTOWANIE:

Mięso umyć i osuszyć. Natrzeć przyprawami. Odstawić na ok. pół godziny.

Patelnię mocno rozgrzać. Na suchą patelnię przełożyć filety skórą do dołu. Smażyć kilka minut do zrumienienia. Następnie mięso obrócić i jeszcze chwilę smażyć. Potem dodać ziele angielskie, liście laurowe, pokrojony na połówki czosnek i ćwiartki cebuli. Całość zalać wodą, przykryć pokrywą i dusić na maleńkim ogniu (ma sobie pyrkać) 2,5-3h, obracając co pół godziny.

Mięso jest bardzo delikatne i mięciutkie.

Z powstałego sosu wyjąć liście laurowe i ziele angielskie, resztę zblendować. Sosik jest bardzo aromatyczny. Na sosie można podsmażyć kurczaka przed podaniem, jest genialny.

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)
22 marca 2021

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...