YouTube - Gotowanie Po Mojemu
Instagram - Gotowanie Po Mojemu
TikTok - Gotowanie Po Mojemu
Facebook - Gotowanie Po Mojemu
Gotowanie Po Mojemu

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

22 marca 2021

Kurczak szarpany, rwany... jak zwał tak zwał. Ważne, że wyszedł przepyszny i mogę go wykorzystać do różnych innych dań, np. burgery, sałatki, quesadilla, tosty... jak widzicie, będzie przydatny. Do przygotowania specjalnie kupiłam filety z kurczaka ze skórą, żeby był bardziej aromatyczny. Mięso po upieczeniu jest tak miękkie, że bez problemu odchodzi od kości i skórki.

 

SKŁADNIKI:

2 podwójne filety z kurczaka ze skórą

3-4 ząbki czosnku

1 cebula (dałam szalotkę)

2-3 listki laurowe

8-10 sztuk ziarenek ziela angielskiego

niecała szklanka wody

przyprawy: sól, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, czosnek granulowany, sok z cytryny

 

PRZYGOTOWANIE:

Mięso umyć i osuszyć. Natrzeć przyprawami. Odstawić na ok. pół godziny.

Patelnię mocno rozgrzać. Na suchą patelnię przełożyć filety skórą do dołu. Smażyć kilka minut do zrumienienia. Następnie mięso obrócić i jeszcze chwilę smażyć. Potem dodać ziele angielskie, liście laurowe, pokrojony na połówki czosnek i ćwiartki cebuli. Całość zalać wodą, przykryć pokrywą i dusić na maleńkim ogniu (ma sobie pyrkać) 2,5-3h, obracając co pół godziny.

Mięso jest bardzo delikatne i mięciutkie.

Z powstałego sosu wyjąć liście laurowe i ziele angielskie, resztę zblendować. Sosik jest bardzo aromatyczny. Na sosie można podsmażyć kurczaka przed podaniem, jest genialny.

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)

Kurczak szarpany

Dodatki obiadowe

04 października 2022
Propozycja na pyszny niedzielny obiad - rolady schabowe z kiełbasą, cebulą i ogórkiem kiszonym, do tego kluseczki, czyli to co uwielbiamy., nie mówiąc już o kluskach, gdzie króluje zasada - trzy części ziemniaków i jedna
03 października 2021
Pomysł na szybki zdrowy obiad. Do jego przygotowania wykorzystałam niedawno zakupione w Lidlu temperówki do warzyw. Mówię, Wam to jest super sprawa... cukinia w kilka chwil zamieniła się w cienki makaron. Do tego kilka dodatków,
31 sierpnia 2021
Dzisiaj będzie prosto, bez rozpisywania się, bez szczegółowego przepisu, no bo co można pisać o takim obiedzie... warzywa z piekarnika. Przepis zależy od Waszej inwencji twórczej i od tego, co macie akurat w lodówce, świetny
25 sierpnia 2021
Kopytka szpinakowe, powiem tylko tyle... mój syn, który na widok warzyw i owoców sztywnieje, wcinał tak, że nie mogłam uwierzyć własnym oczom. Najpierw była konsternacja, no bo zielone kopytka to muszą być okropne, ale jak
28 lipca 2021
To był mój pierwszy raz z kalafiorem w takiej wersji i zostanę z nim na długo, bo jest przepyszny. Tym razem był zamiennikiem ziemniaków do obiadu i nie przypuszczałam, że może być tak samo sycący.

© 2019-2025 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie
Zapraszam również na stronę: chwilewpodrozy.pl