czyli radosna twórczość w kuchni...
Kurczak szarpany, rwany... jak zwał tak zwał. Ważne, że wyszedł przepyszny i mogę go wykorzystać do różnych innych dań, np. burgery, sałatki, quesadilla, tosty... jak widzicie, będzie przydatny. Do przygotowania specjalnie kupiłam filety z kurczaka ze skórą, żeby był bardziej aromatyczny. Mięso po upieczeniu jest tak miękkie, że bez problemu odchodzi od kości i skórki.
SKŁADNIKI:
2 podwójne filety z kurczaka ze skórą
3-4 ząbki czosnku
1 cebula (dałam szalotkę)
2-3 listki laurowe
8-10 sztuk ziarenek ziela angielskiego
niecała szklanka wody
przyprawy: sól, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, czosnek granulowany, sok z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
Mięso umyć i osuszyć. Natrzeć przyprawami. Odstawić na ok. pół godziny.
Patelnię mocno rozgrzać. Na suchą patelnię przełożyć filety skórą do dołu. Smażyć kilka minut do zrumienienia. Następnie mięso obrócić i jeszcze chwilę smażyć. Potem dodać ziele angielskie, liście laurowe, pokrojony na połówki czosnek i ćwiartki cebuli. Całość zalać wodą, przykryć pokrywą i dusić na maleńkim ogniu (ma sobie pyrkać) 2,5-3h, obracając co pół godziny.
Mięso jest bardzo delikatne i mięciutkie.
Z powstałego sosu wyjąć liście laurowe i ziele angielskie, resztę zblendować. Sosik jest bardzo aromatyczny. Na sosie można podsmażyć kurczaka przed podaniem, jest genialny.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.