czyli radosna twórczość w kuchni...
Dobry wieczór Kochani :-) zgodnie z obietnicą chcę podzielić się z Wami moim dzisiejszym obiadem. Przygotowałam kurczaka w maślance, mięsko było mięciutkie, kruchutkie i soczyste, po prostu pyszne :-) może też dlatego, że kurczak moczył się w marynacie maślankowej prawie dwie doby zamiast jednej. Polecam spróbować bo to proste i tanie danie.
SKŁADNIKI:
1 kurczak ok. 1,5 kg
700 ml maślanki
3 ząbki czosnku
sól, pieprz i curry do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Kurczaka myjemy i osuszamy. Do maślanki dodajemy przeciśnięty czosnek, sól, pieprz i curry. Marynata może być mocniej doprawiona, gdyż nie solimy, ani nie doprawiamy kurczaka. Do dużej miski wkładamy kurczaka, zalewamy maślanką i dokładnie wcieramy marynatę w kurczaka wewnątrz i na zewnątrz. Przykrywamy miskę i odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie wyjmujemy kurczaka z marynaty, trochę pozwalamy mu ocieknąć i przekładamy do brytfanny. Pieczemy w piekarniku termoobieg 200 stopni ok. 40 minut, następnie bez pokrywki na 180 stopni 30-40 minut (skórka ma być zrumieniona i chrupiąca).
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.