GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

07 marca 2019

Dobry wieczór Kochani :-) zgodnie z obietnicą chcę podzielić się z Wami moim dzisiejszym obiadem. Przygotowałam kurczaka w maślance,  mięsko było mięciutkie, kruchutkie i soczyste, po prostu pyszne :-) może też dlatego, że kurczak moczył się w marynacie maślankowej prawie dwie doby zamiast jednej. Polecam spróbować bo to proste i tanie danie.

 

SKŁADNIKI:

1 kurczak ok. 1,5 kg

700 ml maślanki

3 ząbki czosnku

sól, pieprz i curry do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

Kurczaka myjemy i osuszamy. Do maślanki dodajemy przeciśnięty czosnek, sól, pieprz i curry. Marynata może być mocniej doprawiona, gdyż nie solimy, ani nie doprawiamy kurczaka. Do dużej miski wkładamy kurczaka, zalewamy maślanką i dokładnie wcieramy marynatę w kurczaka wewnątrz i na zewnątrz. Przykrywamy miskę i odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie wyjmujemy kurczaka z marynaty, trochę pozwalamy mu ocieknąć i przekładamy do brytfanny. Pieczemy w piekarniku termoobieg 200 stopni ok. 40 minut, następnie bez pokrywki na 180 stopni 30-40 minut (skórka ma być zrumieniona i chrupiąca). 

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)

 

Róże karnawałowe

Kurczak w maślance

© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie