czyli radosna twórczość w kuchni...
Coś dla miłośników mięsa na słodko... chociaż żadnej słodyczy nie czuć, tylko wspaniały smak ziół i nutkę pomarańczy. Udka z kurczaka marynowane w pomarańczach i zapieczone ze świeżymi ziołami tymianku... Zapach, który się unosił po całym domu był niesamowity. Mięsko było niesamowicie soczyste, a skórka cieniutka, wypieczona i chrupiąca. Polecam... zróbcie koniecznie, bo to danie nie wymaga nakładu pracy :-)
Kurczaka robiłam już wielokrotnie, a TUTAJ podałam go z kalafiorem z piekarnika. Może i Wam zasmakuje :-)
SKŁADNIKI:
4-5 udek z kurczaka
1 duża pomarańcza
dużo świeżego tymianku
sól, pieprz i papryka słodka do smaku
PRZYGOTOWANIE:
1/3 pomarańczy odciąć, resztę pokroić na cienkie plastry.
Udka oczyścić, włożyć do dużej miski i skropić sokiem z pomarańczy. Dokładnie wetrzeć sok w mięso, następnie je doprawić solą, pieprzem i papryką. Zostawić na pół godziny.
Udka ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blasze, powciskać tymianek i przełożyć plastrami pomarańczy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni termoobieg przez 60-70 minut do miękkości.
Roboty tyle co nic, a przepyszne w smaku :-)
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.