GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

30 czerwca 2022

Lekka sałatka z tuńczykiem to świetna propozycja na lunch, obiad lub kolację. Przygotowanie zajmie niecałe 15 minut, więc jest nie dość, że szybko, to jeszcze pysznie i zdrowo. Polecam spróbować :-)

 

SKŁADNIKI:

2 małe puszki tuńczyka w sosie własnym

6 garści roszponki

4 małe jajka

mały pęczek rzodkiewki

kilkanaście oliwek

1 czerwona cebula

SOS:

6 łyżek oliwy z oliwek

2 łyżki wody

2 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny

1 łyżka miodu

1 łyżka musztardy

trochę siekanego koperku

pieprz i sól do smaku

Wszystkie składniki na sos wymieszać w misce.

 

PRZYGOTOWANIE:

Jajka ugotować na twardo i pokroić na ćwiartki. Rzodkiewki również pokroić na ćwiartki, a cebulę cienko na półplasterki. Tuńczyka odsączyć i delikatnie rozdrobnić widelcem.

W misce ułożyć roszponkę, tuńczyka, jajka, rzodkiewkę, cebulę i oliwki. 

Górę polać sosem i gotowe.

 

Film z przepisem znajdziesz w zakładce FILMY oraz na moim kanale YouTube.

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)
Gotowanie po mojemu - przepis na zapiekankę warzywną z makaronem penne. Smacznie i zdrowo.

Lekka sałatka z tuńczykiem i roszponką

© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie