czyli radosna twórczość w kuchni...
Witam Was serdecznie :-) mam i ja swoje własne pierwsze lody czekoladowe, podane z pokruszonymi kasztankami i polewą czekoladową, do tego rureczki waflowe i jestem w raju :-) przepis wydaje się prosty, więc koniecznie spróbujcie :-)
SKŁADNIKI (na ok. 1 litra lodów):
300 ml śmietany kremówki
3 jajka
3 łyżki cukru
1 cukier z dodatkiem wanilii
1 gorzka czekolada min. 60%
PRZYGOTOWANIE:
W misce na parze rozpuścić 3/4 tabliczki czekolady i wystudzić. Jajka dokładnie umyć i sparzyć. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka z cukrami ubić na jasny krem. Białka i śmietanę ubić na sztywno w osobnych naczyniach. Do ubitych żółtek powoli wlewać wystudzoną polewę i mieszać na wolnych obrotach lub ręcznie. Następnie dodawać porcjami ubitą śmietanę, a na końcu porcjami pianę z białek. Na koniec wmieszać drobno pokrojoną lub startą pozostałą czekoladę. Gotową masę przełożyć do pojemnika i włożyć do zamrażarki na min. 6 godzin. Polecam, bo lody są naprawdę pyszne.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.