GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

05 marca 2019

Nasze ulubione rodzinne danie, czyli grillowany łosoś w sosie krewetkowym, podawany z zapiekanymi w piekarniku ziemniaczkami i surówkami. Po prostu pycha :-)

 

SKŁADNIKI (dla 4 osób):

4 kawałki filetu z łososia

1 opakowanie krewetek białych Vannamei (225 g)

sok z 1 cytryny

pół pęczka pietruszki

2 ząbki czosnku

200 ml śmietany 30%

1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej

1 łyżka stołowa masła klarowanego (lub oleju rzepakowego)

sól i pieprz do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

Kawałki łososia myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie solimy, pieprzymy i skrapiamy połową soku z cytryny. Odstawiamy. W tym czasie krewetki oczyszczamy z ogonków, płuczemy w sitku i chwilę czekamy, aż woda ocieknie. Patelnię podgrzewamy, dajemy masło klarowane i na gorący tłuszcz wrzucamy krewetki, które kilka razy obracamy i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Zaraz potem dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i resztę soku z cytryny. Wszystko delikatnie mieszamy, dodajemy śmietanę zmieszaną z mąką ziemniaczaną, chwilę czekamy, aż sos zacznie bulgotać. Na koniec dodajemy świeżo posiekaną natkę pietruszki. 

Na drugiej patelni grillowej, delikatnie posmarowanej masłem klarowanym, smażymy kawałki łososia, po kilka minut z każdej strony. 

Łososia przekładamy na talerze, polewamy sosem krewetkowym. Można podawać z zapiekanymi w piekarniku ziemniaczkami i surówkami z białej kapusty i marchewki z ananasem. 

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)
Róże karnawałowe

Łosoś w sosie krewetkowym

© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie