czyli radosna twórczość w kuchni...
Nasze ulubione rodzinne danie, czyli grillowany łosoś w sosie krewetkowym, podawany z zapiekanymi w piekarniku ziemniaczkami i surówkami. Po prostu pycha :-)
SKŁADNIKI (dla 4 osób):
4 kawałki filetu z łososia
1 opakowanie krewetek białych Vannamei (225 g)
sok z 1 cytryny
pół pęczka pietruszki
2 ząbki czosnku
200 ml śmietany 30%
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka stołowa masła klarowanego (lub oleju rzepakowego)
sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Kawałki łososia myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie solimy, pieprzymy i skrapiamy połową soku z cytryny. Odstawiamy. W tym czasie krewetki oczyszczamy z ogonków, płuczemy w sitku i chwilę czekamy, aż woda ocieknie. Patelnię podgrzewamy, dajemy masło klarowane i na gorący tłuszcz wrzucamy krewetki, które kilka razy obracamy i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Zaraz potem dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i resztę soku z cytryny. Wszystko delikatnie mieszamy, dodajemy śmietanę zmieszaną z mąką ziemniaczaną, chwilę czekamy, aż sos zacznie bulgotać. Na koniec dodajemy świeżo posiekaną natkę pietruszki.
Na drugiej patelni grillowej, delikatnie posmarowanej masłem klarowanym, smażymy kawałki łososia, po kilka minut z każdej strony.
Łososia przekładamy na talerze, polewamy sosem krewetkowym. Można podawać z zapiekanymi w piekarniku ziemniaczkami i surówkami z białej kapusty i marchewki z ananasem.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.