GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

06 grudnia 2020

Łosoś w delikatnym sosie maślano-cytrynowym to świetna propozycja podania tej pysznej ryby. Można go podać z ryżem, ziemniakami, nawet z kaszą będzie smacznie, ale ja podałam z risotto z cukinią i duszoną kalarepą. Przepis na risotto znajdziecie TUTAJ, a poniżej przepis na 4 porcje rybki.

 

SKŁADNIKI:

4 kawałki filetu z łososia

sól, pieprz, przyprawa do ryb i sok z połowy cytryny

Sos cytrynowy:

2 łyżki masła

200 ml śmietany 30%

2 ząbki czosnku

połówka średniej cytryny

1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej

 sól, pieprz i szczypta kurkumy

 

PRZYGOTOWANIE:

Rybę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, doprawić solą, pieprzem, przyprawą do ryb i skropić sokiem z cytryny. Odstawić na 15-20 minut. 

Na patelni usmażyć rybę, najpierw skórą do dołu, a po kilku minutach odwrócić na drugą stronę.

Przygotować sos:

W kubku wymieszać śmietanę z sokiem z cytryny, mąką ziemniaczaną, solą, pieprzem i kurkumą.

W rondelku rozpuścić masło, dodać przeciśnięty czosnek, chwilkę podsmażyć i wlać zawartość kubka. Dobrze wymieszać i zagotować ok. 2 minuty.

Rybę wyłożyć na talerz i polać sosem.

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)
Gotowanie po mojemu - przepis na nuggetsy z kurczaka z sosem czosnkowym

Łosoś w sosie maślano-cytrynowym

© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie