czyli radosna twórczość w kuchni...
Łosoś w delikatnym sosie maślano-cytrynowym to świetna propozycja podania tej pysznej ryby. Można go podać z ryżem, ziemniakami, nawet z kaszą będzie smacznie, ale ja podałam z risotto z cukinią i duszoną kalarepą. Przepis na risotto znajdziecie TUTAJ, a poniżej przepis na 4 porcje rybki.
SKŁADNIKI:
4 kawałki filetu z łososia
sól, pieprz, przyprawa do ryb i sok z połowy cytryny
Sos cytrynowy:
2 łyżki masła
200 ml śmietany 30%
2 ząbki czosnku
połówka średniej cytryny
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
sól, pieprz i szczypta kurkumy
PRZYGOTOWANIE:
Rybę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, doprawić solą, pieprzem, przyprawą do ryb i skropić sokiem z cytryny. Odstawić na 15-20 minut.
Na patelni usmażyć rybę, najpierw skórą do dołu, a po kilku minutach odwrócić na drugą stronę.
Przygotować sos:
W kubku wymieszać śmietanę z sokiem z cytryny, mąką ziemniaczaną, solą, pieprzem i kurkumą.
W rondelku rozpuścić masło, dodać przeciśnięty czosnek, chwilkę podsmażyć i wlać zawartość kubka. Dobrze wymieszać i zagotować ok. 2 minuty.
Rybę wyłożyć na talerz i polać sosem.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.