GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

18 listopada 2021

Prosty, szybki, zdrowy i sycący obiad, całość zajmie nie więcej niż 40 minut.

 

SKŁADNIKI:

4 kawałki filetu z łososia bez skóry

450 g mrożonych liści szpinaku

3-4 ząbki czosnku

60 g sera pleśniowego (pół op. trójkącika)

6 pomidorów suszonych w oliwie

3-4 łyżki śmietany 18% lub 30%

4 plastry cytryny

sól, pieprz i sok z cytryny do smaku

troszkę oleju do smażenia

 

PRZYGOTOWANIE:

Łosoś skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.

Przygotować szpinak. Na patelni rozgrzać tłuszcz i wrzucić zamrożony szpinak, chwilę czekać aż zmięknie, dodać kawałki sera pleśniowego, kawałki pomidorów suszonych, skropić sokiem z cytryny, dodać przeciśnięty czosnek i śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Całość wymieszać i chwilę smażyć.

Przełożyć do naczynia żaroodpornego, na górę położyć łososia i półplasterki cytryny.

Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni najlepiej z funkcją grilla przez max 15 minut.

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)

Łosoś z piekarnika ze szpinakiem i pomidorami suszonymi

© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie