czyli radosna twórczość w kuchni...
Prosty, szybki, zdrowy i sycący obiad, całość zajmie nie więcej niż 40 minut.
SKŁADNIKI:
4 kawałki filetu z łososia bez skóry
450 g mrożonych liści szpinaku
3-4 ząbki czosnku
60 g sera pleśniowego (pół op. trójkącika)
6 pomidorów suszonych w oliwie
3-4 łyżki śmietany 18% lub 30%
4 plastry cytryny
sól, pieprz i sok z cytryny do smaku
troszkę oleju do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Łosoś skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.
Przygotować szpinak. Na patelni rozgrzać tłuszcz i wrzucić zamrożony szpinak, chwilę czekać aż zmięknie, dodać kawałki sera pleśniowego, kawałki pomidorów suszonych, skropić sokiem z cytryny, dodać przeciśnięty czosnek i śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Całość wymieszać i chwilę smażyć.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego, na górę położyć łososia i półplasterki cytryny.
Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni najlepiej z funkcją grilla przez max 15 minut.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.