© 2019-2020 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Łosoś z solanki w oleju z przyprawami

Róże karnawałowe

Inna wersja łososia, tym razem z solanki w oleju z przyprawami. 

Inspiracja zaczerpnięta z bloga Agaty  www.kulinarneprzygodygatity.pl 

Łosoś jest rewelacyjny, idealny na świąteczny stół  i nie tylko, a przy tym nie wymaga nakładu pracy. Łapcie przepis, bo warto.

 

SKŁADNIKI:

ok. 350 g surowego filetu z łososia bez skóry

250 ml wody

sok z połowy cytryny

1 łyżka soli (u mnie kamienna niejodowana)

1 duża czerwona cebula

kilka listków laurowych

kilka ziaren ziela angielskiego

1 łyżka ziaren pieprzu kolorowego

ok. 250 ml oleju

 

PRZYGOTOWANIE:

Łososia pokroić na małe kawałki ok. 2 cm. Skropić sokiem z cytryny. Do naczynia wlać wodę, wsypać sól i dokładnie wymieszać. Następnie włożyć rybę, wymieszać i odstawić do lodówki na 24 h.

Po tym czasie cebulę pokroić w piórka i przelać wrzątkiem. Rybę odsączyć na sitku.

W słoiku na przemian warstwowo układać kawałki łososia, sparzoną cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu. Na koniec całość zalać olejem. Zamknąć i włożyć do lodówki na min. 48 h.

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)
21 grudnia 2020

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...