czyli radosna twórczość w kuchni...
Inna wersja łososia, tym razem z solanki w oleju z przyprawami.
Inspiracja zaczerpnięta z bloga Agaty www.kulinarneprzygodygatity.pl
Łosoś jest rewelacyjny, idealny na świąteczny stół i nie tylko, a przy tym nie wymaga nakładu pracy. Łapcie przepis, bo warto.
SKŁADNIKI:
ok. 350 g surowego filetu z łososia bez skóry
250 ml wody
sok z połowy cytryny
1 łyżka soli (u mnie kamienna niejodowana)
1 duża czerwona cebula
kilka listków laurowych
kilka ziaren ziela angielskiego
1 łyżka ziaren pieprzu kolorowego
ok. 250 ml oleju
PRZYGOTOWANIE:
Łososia pokroić na małe kawałki ok. 2 cm. Skropić sokiem z cytryny. Do naczynia wlać wodę, wsypać sól i dokładnie wymieszać. Następnie włożyć rybę, wymieszać i odstawić do lodówki na 24 h.
Po tym czasie cebulę pokroić w piórka i przelać wrzątkiem. Rybę odsączyć na sitku.
W słoiku na przemian warstwowo układać kawałki łososia, sparzoną cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu. Na koniec całość zalać olejem. Zamknąć i włożyć do lodówki na min. 48 h.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.