© 2019-2021 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Łupacz z risotto ze szpinakiem

Przepis na zupę krem z pieczarek

Łupacz... do niedawna nie wiedziałam o istnieniu takiej ryby, kupiłam przez przypadek, biorąc pod uwagę pozytywne opinie w internecie i się nie zawiodłam :-) Rybka jest pyszna, dla mnie lepsza od dorsza, chociaż to jego krewny, dlatego jak tylko znowu gdzieś ją zobaczę, to na pewno kupię i Wam również polecam. Rybkę podałam z risotto ze szpinakiem, było pysznie i co najważniejsze... szybko. Poniżej przepis na dla 4 osób.

 

SKŁADNIKI:

700-800 g świeżego filetu z łupacza bez skóry

450 g mrożonych liści szpinaku

60 g sera pleśniowego lub tyle samo fety

2-3 ząbki czosnku

1 szklanka ryżu Arborio

3 szklanki wody

sól, pieprz, sok z cytryny i przyprawa do ryb

masło klarowane do smażenia

 

PRZYGOTOWANIE:

Rybę umyć, osuszyć i podzielić na większe kawałki. Oprószyć ją z obu stron solą, pieprzem, przyprawą do ryb i skropić sokiem z cytryny. Odstawić na 15 minut.

Ryż przelać na sitku zimną wodą, przełożyć do garnka, zalać go 3 szklankami wody i dodać sól według uznania. Gotować ok. 20 minut aż wchłonie wodę.

W tym czasie na patelni rozpuścić masło i wrzucić szpinak, zmniejszyć moc palnika i przykryć pokrywą, żeby szpinak się rozmroził (chyba, że rozmrozisz go wcześniej). Następnie dodać przeciśnięty czosnek, kawałki sera pleśniowego lub fety, sól i pieprz do smaku. Mieszać aż nadmiar wody wyparuje.

Ugotowany ryż wymieszać na patelni ze szpinakiem, ewentualnie jeszcze doprawić do smaku. Patelnię przykryć pokrywą, żeby trzymała ciepło.

W tym czasie na osobnej patelni rozgrzać masło klarowane i na gorący tłuszcz wkładać kawałki ryby. Smażyć kilka minut z każdej strony. Obiadek gotowy:-)

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)
14 stycznia 2021

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...