YouTube - Gotowanie Po Mojemu
Instagram - Gotowanie Po Mojemu
TikTok - Gotowanie Po Mojemu
Facebook - Gotowanie Po Mojemu
Gotowanie Po Mojemu

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

14 stycznia 2021

Łupacz... do niedawna nie wiedziałam o istnieniu takiej ryby, kupiłam przez przypadek, biorąc pod uwagę pozytywne opinie w internecie i się nie zawiodłam :-) Rybka jest pyszna, dla mnie lepsza od dorsza, chociaż to jego krewny, dlatego jak tylko znowu gdzieś ją zobaczę, to na pewno kupię i Wam również polecam. Rybkę podałam z risotto ze szpinakiem, było pysznie i co najważniejsze... szybko. Poniżej przepis na dla 4 osób.

 

SKŁADNIKI:

700-800 g świeżego filetu z łupacza bez skóry

450 g mrożonych liści szpinaku

60 g sera pleśniowego lub tyle samo fety

2-3 ząbki czosnku

1 szklanka ryżu Arborio

3 szklanki wody

sól, pieprz, sok z cytryny i przyprawa do ryb

masło klarowane do smażenia

 

PRZYGOTOWANIE:

Rybę umyć, osuszyć i podzielić na większe kawałki. Oprószyć ją z obu stron solą, pieprzem, przyprawą do ryb i skropić sokiem z cytryny. Odstawić na 15 minut.

Ryż przelać na sitku zimną wodą, przełożyć do garnka, zalać go 3 szklankami wody i dodać sól według uznania. Gotować ok. 20 minut aż wchłonie wodę.

W tym czasie na patelni rozpuścić masło i wrzucić szpinak, zmniejszyć moc palnika i przykryć pokrywą, żeby szpinak się rozmroził (chyba, że rozmrozisz go wcześniej). Następnie dodać przeciśnięty czosnek, kawałki sera pleśniowego lub fety, sól i pieprz do smaku. Mieszać aż nadmiar wody wyparuje.

Ugotowany ryż wymieszać na patelni ze szpinakiem, ewentualnie jeszcze doprawić do smaku. Patelnię przykryć pokrywą, żeby trzymała ciepło.

W tym czasie na osobnej patelni rozgrzać masło klarowane i na gorący tłuszcz wkładać kawałki ryby. Smażyć kilka minut z każdej strony. Obiadek gotowy:-)

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)

Łupacz z risotto ze szpinakiem

Dodatki obiadowe

04 października 2022
Propozycja na pyszny niedzielny obiad - rolady schabowe z kiełbasą, cebulą i ogórkiem kiszonym, do tego kluseczki, czyli to co uwielbiamy., nie mówiąc już o kluskach, gdzie króluje zasada - trzy części ziemniaków i jedna
03 października 2021
Pomysł na szybki zdrowy obiad. Do jego przygotowania wykorzystałam niedawno zakupione w Lidlu temperówki do warzyw. Mówię, Wam to jest super sprawa... cukinia w kilka chwil zamieniła się w cienki makaron. Do tego kilka dodatków,
31 sierpnia 2021
Dzisiaj będzie prosto, bez rozpisywania się, bez szczegółowego przepisu, no bo co można pisać o takim obiedzie... warzywa z piekarnika. Przepis zależy od Waszej inwencji twórczej i od tego, co macie akurat w lodówce, świetny
25 sierpnia 2021
Kopytka szpinakowe, powiem tylko tyle... mój syn, który na widok warzyw i owoców sztywnieje, wcinał tak, że nie mogłam uwierzyć własnym oczom. Najpierw była konsternacja, no bo zielone kopytka to muszą być okropne, ale jak
28 lipca 2021
To był mój pierwszy raz z kalafiorem w takiej wersji i zostanę z nim na długo, bo jest przepyszny. Tym razem był zamiennikiem ziemniaków do obiadu i nie przypuszczałam, że może być tak samo sycący.

© 2019-2025 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie
Zapraszam również na stronę: chwilewpodrozy.pl