© 2019-2021 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Medaliony z indyka

Gotowanie po mojemu - przepis na zapiekankę warzywną z makaronem penne. Smacznie i zdrowo.

Soczyste mięsko, smażone pieczarki i fasolka szparagowa z wody... te trzy składniki wystarczyły, żeby delektować się pysznym obiadem. Niecałe 40 minut i obiad gotowy. Syn brał dokładki mięsa... to jest najlepsze polecenie :-)

 

SKŁADNIKI:

500 g medalionów z indyka

5 ząbków czosnku

1 cebula

przyprawy: sól, pieprz, sok z cytryny, słodka papryka

olej lub masło klarowane do smażenia

2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej + 100 ml wody

 

PRZYGOTOWANIE:

Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką i przeciśniętym czosnkiem (2 ząbki). Na koniec skropić cytryną.

Rozgrzać patelnię z tłuszczem. Mięso obsmażyć z obu stron do zrumienienia. Następnie na patelnię wrzucić kawałki cebuli i 3 ząbki czosnku przekrojonego na połówki, chwilę smażyć i zalać zimną wodą do wysokości połowy mięsa. Przykryć pokrywką i dusić ok. 35 minut do miękkości.

Po ipieczeniu medaliony wyjąć z patelni, sos zblendować i zagęścić mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w zimnej wodzie. Mięso włożyć z powrotem na patelnię, wymieszać z sosem i gotowe.

W międzyczasie przygotowałam pieczarki z patelni i fasolkę z wody... Było naprawdę pysznie.

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)
31 sierpnia 2021

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...