czyli radosna twórczość w kuchni...
Dobry wieczór :-) po powrocie z Anglii nadrabiam braki na moim blogu :-) przepis na pyszne pierogi calzone z różnym farszem, w zasadzie to czym nadziejecie Wasze pierogi zależy wyłącznie od Was. Ja proponuję ser, szynkę, pieczarki i ewentualnie szalotkę. Z poniższego przepisu wyjdzie ok. 12-14 pierogów (kółka średnicy 15 cm).
SKŁADNIKI NA CIASTO:
0,5 kg mąki pszennej typ 450 (ja robię również z typu 0)
50 g drożdży
2 płaskie łyżeczki soli
2 płaskie łyżeczki cukru
60 ml oliwy z oliwek
300 ml przegotowanej ciepłej wody
Sos pomidorowy:
250 ml przecieru pomidorowego z kartonika
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
przyprawy do smaku: sól, pieprz, szczypta cukru
2-3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
Dodatki:
10 szt. pieczarek
2 cebule szalotki lub czerwone
kilka plastrów szynki
150 g tartego żółtego sera
1 jajko do smarowania pierogów
PRZYGOTOWANIE:
Drożdże rozkruszam w miseczce i zasypuję cukrem, odstawiam na chwilę, aż zaczną „pracować”. Mąkę przesiewam do dużej miski. Do tego dodaję sól i oliwę. Drożdże mieszam łyżeczką, aż staną się zupełnie płynne. Następnie wlewam je do miski z mąką. Na koniec wlewam ciepłą przegotowaną wodę i wyrabiam ciasto. Zajmuje mi to ok. 5-10 minut. Jeśli ciasto klei się do rąk, to podsypcie delikatnie mąką. Po wyrobieniu miskę odstawiam na 30-40 minut w ciepłe miejsce i przykrywam ręcznikiem kuchennym, ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Ciasto sobie rośnie, a ja w tym czasie przygotowuję sos pomidorowy oraz przygotowuję dodatki do farszu. Pieczarki kroję w cienkie plastry i przesmażam na patelni, doprawiam do smaku. Szalotkę kroję w piórka, szynkę kroję w na małe kawałki
Sos pomidorowy przygotowuję na bazie przecieru pomidorowego w kartoniku. W rondelku delikatnie przesmażam na oliwie pokrojoną w kosteczkę cebulę i ząbek czosnku. Do tego wlewam przecier, następnie dodaję sól, pieprz, szczyptę cukru do smaku i odrobinę oliwy z oliwek. Całość zagotowuję i mieszam kilka minut. Następnie odstawiam i blenduję. Sos pomidorowy jest delikatny i pyszny.
Ciasto po wyrośnięciu kroję na 2 porcje. Po kolei biorę każdą porcję, rozwałkowuję i miseczką o średnicy 15 cm wykrawam koła. Każde z nich smaruję sosem pomidorowym, kładę pieczarki, ser, cebulkę i posypuję serem, składam na pół i widelcem dociskam brzegi, następnie pierogi smaruję jajkiem, można jeszcze posypać sezamem i czarnuszką. Calzone wkładam do piekarnika nagrzanego do temp. 220 stopni (termoobieg) i piekę ok. 8-10 minut, patrząc, żeby się nie przypaliły.
Mini calzone świetnie smakują podane z sosem czosnkowym, przepis TUTAJ
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.