GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

19 czerwca 2020

Dla miłośników domowego pieczywa proponuję mini chałki,  pyszne, chrupiące, smaczne również na drugi dzień. Poniższy przepis jest na 10 chałek ok. 15-20 cm (jeśli potrzebujecie mniej, to zróbcie z połowy przepisu).

 

SKŁADNIKI:

600 g mąki pszennej

100 g masła (roztopić)

2 jajka + 1 jajko do posmarowania chałek

ok. 200 ml ciepłego mleka (zależy od rodzaju mąki)

30 g drożdży

1 łyżka cukru

1,5 łyżeczki soli

ziarenka do posypania (sezam, mak, czarnuszka)

 

PRZYGOTOWANIE:

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Do miski wsypać mąkę, dodać pozostałe składniki i wlać mleko. Wyrobić elastyczne ciasto. W razie konieczności dolać mleka lub dosypać odrobinę mąki. Kulką ciasta uderzać mocno kilka razy o blat. Zawsze tak robię z ciastem drożdżowym. Miskę z ciastem przykryć folią lub ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Następnie ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich na 5 części, z których uformować podłużne bułki ok. 15 cm. Bułki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, odcisnąć foremką kształt chałki lub naciąć nożykiem i ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok. pół godziny. Piekarnik nagrzać do 200 stopni góra-dół. Chałki posmarować rozbełtanym jajkiem, posypać ulubionymi ziarenkami i włożyć do piekarnika. Piec ok. 15-20 minut do zrumienienia.

 
SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)

Mini chałki drożdżowe

© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie