GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

06 marca 2022

Dzisiaj coś na słodko, proste deserki, które zrobiłam na moją ostatnią imprezę. Pięknie wyglądają na stole i mają wzięcie. Wykorzystałam owoce liczi w syropie, połączone z żelatyną stały się świetną galaretką, a maliny i bita śmietana zrobiły całą resztę. Do zrobienia takich deserków można użyć dowolnych innych owoców w puszce. Poniżej składniki na ok. 12-14 deserków w pojemnikach o pojemności 120 ml:

 

SKŁADNIKI:

1 puszka liczi w syropie ok. 400 ml 

1 łyżka żelatyny

pół szklanki gorącej wody

1 op. świeżych malin 125 g

200 ml śmietany kremówki 30% lub 36%

1-2 łyżki cukru pudru

1 śmietanfix

 

PRZYGOTOWANIE:

Całą zawartość puszki przelać do naczynia.

Żelatynę rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody i wlać do owoców, dokładnie wymieszać i przelać do pojemniczków razem z owocami. Następnie dołożyć po 1 malinie do każdego z nich i zostawić do wystudzenia. Zimne deserki włożyć do lodówki do stężenia.

Śmietanę ubić na sztywno dodając cukier puder i śmietanfix. Przy pomocy rękawa cukierniczego ozdabiać śmietaną deserki, dodać po 2 malinki na górę i z powrotem do lodówki.

Deserki są pyszne, więc polecam :-)

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)
Gotowanie po mojemu - przepis na zapiekankę warzywną z makaronem penne. Smacznie i zdrowo.

Mini deserki

© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie