czyli radosna twórczość w kuchni...
Dzisiaj coś na słodko, proste deserki, które zrobiłam na moją ostatnią imprezę. Pięknie wyglądają na stole i mają wzięcie. Wykorzystałam owoce liczi w syropie, połączone z żelatyną stały się świetną galaretką, a maliny i bita śmietana zrobiły całą resztę. Do zrobienia takich deserków można użyć dowolnych innych owoców w puszce. Poniżej składniki na ok. 12-14 deserków w pojemnikach o pojemności 120 ml:
SKŁADNIKI:
1 puszka liczi w syropie ok. 400 ml
1 łyżka żelatyny
pół szklanki gorącej wody
1 op. świeżych malin 125 g
200 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
1-2 łyżki cukru pudru
1 śmietanfix
PRZYGOTOWANIE:
Całą zawartość puszki przelać do naczynia.
Żelatynę rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody i wlać do owoców, dokładnie wymieszać i przelać do pojemniczków razem z owocami. Następnie dołożyć po 1 malinie do każdego z nich i zostawić do wystudzenia. Zimne deserki włożyć do lodówki do stężenia.
Śmietanę ubić na sztywno dodając cukier puder i śmietanfix. Przy pomocy rękawa cukierniczego ozdabiać śmietaną deserki, dodać po 2 malinki na górę i z powrotem do lodówki.
Deserki są pyszne, więc polecam :-)
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.