czyli radosna twórczość w kuchni...
Dobry wieczór :-) dzisiaj na obiadek były mini lazanie, zapiekane w małych foremkach, każdy miał z tym co chciał - faceci z mięchem, a kobietki ze szpinakiem. Mięsko połączyłam z sosem pomidorowym, a do szpinaku dodałam ser pleśniowy i serek ricotta, nie potrzebowałam już żadnych dodatkowych sosów, lazania wyszła mięciutka, a na górze zamiast płatu makaronu było dużo chrupiącego żółtego sera :-) pychota :-) z poniższego przepisu wyjdą dwie foremki z mięsem i dwie foremki ze szpinakiem.
Jeśli macie więcej takich foremek, to jest to świetna propozycja na ciepłą kolację imprezową :-)
SKŁADNIKI (na 4 foremki 15x11 cm):
6 płatów makaronu lazanie (po 1,5 na 1 foremkę)
400 g mięsa mielonego np. z łopatki wieprzowej
450 g szpinaku mrożonego liście
100 g przecieru pomidorowego
6 ząbków czosnku
100 g serka ricotta
60 g sera pleśniowego blue
150 g sera żółtego tartego
sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
masło klarowane lub olej do smażenia i wysmarowania foremek
PRZYGOTOWANIE:
Mięso mielone usmażyć na patelni, dodać przecier pomidorowy i przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku, zamieszać, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Chwilę smażyć i odstawić. Na drugiej patelni usmażyć na masełku szpinak, dodać serek ricotta i pokrojony w kostkę ser pleśniowy, następnie pozostałe przeciśnięte 3 ząbki czosnku, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Foremki wysmarować masłem lub na dno wlać olej. Na to połamać płat makaronu. Na dwie z nich na makaron wyłożyć po 1/4 farszu mięsnego, na to drugi kawałek makaronu i znowu po 1/4 farszu, górę posypać dużą ilością sera tartego.
Tą samą czynność powtórzyć z kolejnymi dwiema foremkami, tylko zamiast farszu mięsnego, użyć szpinaku.
Każdą foremkę przykryć folią aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni termoobieg na 30 minut, następnie wyjąć z piekarnika, zdjąć folie i piec jeszcze 10 minut do zrumienienia sera. Po wyjęciu z piekarnika foremki odstawić na ok. 5-7 minut i można podawać.
SMACZNEGO!!!
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.