© 2019-2020 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Mini lazanie z mięsem i ze szpinakiem

Przepis na zupę krem z pieczarek

Dobry wieczór :-) dzisiaj na obiadek były mini lazanie, zapiekane w małych foremkach, każdy miał z tym co chciał - faceci z mięchem, a kobietki ze szpinakiem. Mięsko połączyłam z sosem pomidorowym, a do szpinaku dodałam ser pleśniowy i serek ricotta, nie potrzebowałam już żadnych dodatkowych sosów, lazania wyszła mięciutka, a na górze zamiast płatu makaronu było dużo chrupiącego żółtego sera :-) pychota :-) z poniższego przepisu wyjdą dwie foremki z mięsem i dwie foremki ze szpinakiem. 

Jeśli macie więcej takich foremek, to jest to świetna propozycja na ciepłą kolację imprezową :-)

 

SKŁADNIKI (na 4 foremki 15x11 cm):

6 płatów makaronu lazanie (po 1,5 na 1 foremkę)

400 g mięsa mielonego np. z łopatki wieprzowej

450 g szpinaku mrożonego liście

100 g przecieru pomidorowego

6 ząbków czosnku

100 g serka ricotta

60 g sera pleśniowego blue

150 g sera żółtego tartego

sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

masło klarowane lub olej do smażenia i wysmarowania foremek

 

PRZYGOTOWANIE:

Mięso mielone usmażyć na patelni, dodać przecier pomidorowy i przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku, zamieszać, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Chwilę smażyć i odstawić. Na drugiej patelni usmażyć na masełku szpinak, dodać serek ricotta i pokrojony w kostkę ser pleśniowy, następnie pozostałe przeciśnięte 3 ząbki czosnku, doprawić solą i pieprzem do smaku.

Foremki wysmarować masłem lub na dno wlać olej. Na to połamać płat makaronu. Na dwie z nich na makaron wyłożyć po 1/4 farszu mięsnego, na to drugi kawałek makaronu i znowu po 1/4 farszu, górę posypać dużą ilością sera tartego.

Tą samą czynność powtórzyć z kolejnymi dwiema foremkami, tylko zamiast farszu mięsnego, użyć szpinaku.

Każdą foremkę przykryć folią aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni termoobieg na 30 minut, następnie wyjąć z piekarnika, zdjąć folie i piec jeszcze 10 minut do zrumienienia sera.  Po wyjęciu z piekarnika foremki odstawić na ok. 5-7 minut i można podawać.

 

SMACZNEGO!!!

 

Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)

28 marca 2019

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...