© 2019-2020 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Mini tarty z orzechową krówką i bananami

Kolejna świetna propozycja na coś słodkiego do kawki i od święta. Tartaletki są przepyszne, a w zasadzie to ten krem orzechowy robi całą robotę. Prosto i bez zbędnych ceregieli. Uważam, że to świetna propozycja na nadchodzące święta. Poniżej przepis na 8 małych tart o średnicy 10 cm:

 

SKŁADNIKI (ciasto):

100 g zimnego masła (pokroić na kawałki)

1/3 szklanki cukru trzcinowego

2 żółtka

2 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki jogurtu greckiego

 

SKŁADNIKI (krem)

400 g mascarpone z lodówki

300 g masy krówkowej o smaku orzechowym z lodówki

Dodatkowo:

płatki migdałów

50 g orzechów włoskich drobno krojonych + kilkanaście połówek do ozdoby

1 banan

 

PRZYGOTOWANIE (ciasto):

Z podanych składników wyrobić ciasto, następnie włożyć je do worka foliowego i odstawić do lodówki na około pół godziny. Foremki do tart wysmarować masłem. Ciasto podzielić na 8 części i każdą rozwałkować na koło, którym wypełnić dokładnie foremki. Nadmiar odciąć nożem. Ciasto ponakłuwać widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni góra-dół przez ok. 25 minut do lekkiego zrumienienia. Foremki wyjąć z piekarnika, odwrócić i wyjąć ciastka, studzić na kratce.

 

PRZYGOTOWANIE (krem):

Mascarpone i masę krówkową ubijać razem na najwyższych obrotach przez kilka minut aż masa się trochę napuszy. Następnie dodać pokrojone orzechy i wymieszać. Krem nakładać rękawem cukierniczym lub łyżką na wystudzone tarty.

Tarty udekorować kawałkami bananów, migdałów i orzechów. Jeśli tart od razu nie zjemy, to banany skropić wcześniej sokiem z cytryny, żeby nie zbrązowiały i tarty trzymać w lodówce.

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)
25 marca 2021

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...