czyli radosna twórczość w kuchni...
Kolejna świetna propozycja na coś słodkiego do kawki i od święta. Tartaletki są przepyszne, a w zasadzie to ten krem orzechowy robi całą robotę. Prosto i bez zbędnych ceregieli. Uważam, że to świetna propozycja na nadchodzące święta. Poniżej przepis na 8 małych tart o średnicy 10 cm:
SKŁADNIKI (ciasto):
100 g zimnego masła (pokroić na kawałki)
1/3 szklanki cukru trzcinowego
2 żółtka
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki jogurtu greckiego
SKŁADNIKI (krem)
400 g mascarpone z lodówki
300 g masy krówkowej o smaku orzechowym z lodówki
Dodatkowo:
płatki migdałów
50 g orzechów włoskich drobno krojonych + kilkanaście połówek do ozdoby
1 banan
PRZYGOTOWANIE (ciasto):
Z podanych składników wyrobić ciasto, następnie włożyć je do worka foliowego i odstawić do lodówki na około pół godziny. Foremki do tart wysmarować masłem. Ciasto podzielić na 8 części i każdą rozwałkować na koło, którym wypełnić dokładnie foremki. Nadmiar odciąć nożem. Ciasto ponakłuwać widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni góra-dół przez ok. 25 minut do lekkiego zrumienienia. Foremki wyjąć z piekarnika, odwrócić i wyjąć ciastka, studzić na kratce.
PRZYGOTOWANIE (krem):
Mascarpone i masę krówkową ubijać razem na najwyższych obrotach przez kilka minut aż masa się trochę napuszy. Następnie dodać pokrojone orzechy i wymieszać. Krem nakładać rękawem cukierniczym lub łyżką na wystudzone tarty.
Tarty udekorować kawałkami bananów, migdałów i orzechów. Jeśli tart od razu nie zjemy, to banany skropić wcześniej sokiem z cytryny, żeby nie zbrązowiały i tarty trzymać w lodówce.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.