czyli radosna twórczość w kuchni...
Królowa moich wiosennych obiadów, czyli zasmażana młoda kapusta. Przepis bez dodatku mąki. Kapusta jest rewelacyjna w smaku, po prostu idealna. Polecam spróbować :-)
SKŁADNIKI:
1 mała główka młodej kapusty
1 mały pęczek koperku
2 łyżki masła
100 ml wody
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, szczypta cukru do smaku
2-3 łyżki octu winnego lub jabłkowego
PRZYGOTOWANIE:
Kapustę poszatkować. Koperek drobno posiekać. W rondlu rozpuścić masło i wrzucić kapustę. Mieszać i chwilę smażyć. Następnie wlać wodę i rondel przykryć pokrywką. Dusić ok. 10-15 minut do miękkości. Następnie doprawić solą, pieprzem, szczyptą cukru, dodać przeciśnięty czosnek, ocet i siekany koperek. Całość wymieszać i dalej smażyć jeszcze ok. 5 minut. Kapusta jest lepsza, gdy się przegryzie, więc można ją zrobić najpierw, a potem resztę obiadu :-)
Polecam, bo jest naprawdę pyszna :-)
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.