czyli radosna twórczość w kuchni...
Moczka, na naszym śląskim stole to podstawa. Prosta do wykonania i na pewno niektórym z Was przypadłaby do gustu, bo to praktycznie piernik z bakaliami okraszony masłem. Niektóre gospodynie dodają piwo, ja nie, niektóre robią wersję bardziej wodnistą, u mnie to zwarta masa. Wszystko zależy od podniebienia. Zostawiam przepis na moczkę, bo może ktoś z Was lubi eksperymentować i poznawać smaki kuchni regionalne.
SKŁADNIKI:
200 g piernika do moczki
ok. 400-450 g mieszkanki owoców suszonych - śliwki, morele, daktyle, figi, rodzynki, jabłka bez pestek itp.
ok. 100 g mieszkanki orzechów łuskanych: włoskich, laskowych, migdałów
100 g masła
sok z całej cytryny
Dodatkowo na wywar warzywny:
1 marchewka
1 mała pietruszka korzeń
ćwiartka selera
250 ml wody
Wszystko zagotować ok. 30 minut.
Dodatkowo na wywar z suszu:
100 g suszu owocowego (jabłka, śliwki, gruszki itp.)
250 ml wody
Zagotować ok. 10 minut.
PRZYGOTOWANIE:
Piernik pokroić na kawałki i zalać wodą do poziomu piernika. Moczyć ok. 2h.
Większe owoce pokroić na połówki a orzechy na ćwiartki.
Do garnka przełożyć rozmoczony piernik razem z wodą, w której się moczył, doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 20 minut na małym ogniu. Następnie wlać oba wywary i dalej gotować. Po chwili dodać wszystkie bakalie i dalej gotować aż zmiękną ok. 20-30 minut. Na koniec dodajemy masło i wlewamy sok z cytryny. Całość jeszcze gotujemy ok. 5 minut i gotowe.
Po wystudzeniu robi się zwarta masa.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.