YouTube - Gotowanie Po Mojemu
Instagram - Gotowanie Po Mojemu
TikTok - Gotowanie Po Mojemu
Facebook - Gotowanie Po Mojemu
Gotowanie Po Mojemu

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

28 grudnia 2020

Moczka, na naszym śląskim stole to podstawa. Prosta do wykonania i na pewno niektórym z Was przypadłaby do gustu, bo to praktycznie piernik z bakaliami okraszony masłem. Niektóre gospodynie dodają piwo, ja nie, niektóre robią wersję bardziej wodnistą, u mnie to zwarta masa. Wszystko zależy od podniebienia. Zostawiam przepis na moczkę, bo może ktoś z Was lubi eksperymentować i poznawać smaki kuchni regionalne.

 

SKŁADNIKI:

200 g piernika do moczki

ok. 400-450 g mieszkanki owoców suszonych - śliwki, morele, daktyle, figi, rodzynki, jabłka bez pestek itp.

ok. 100 g mieszkanki orzechów łuskanych: włoskich, laskowych, migdałów

100 g masła

sok z całej cytryny

Dodatkowo na wywar warzywny:

1 marchewka

1 mała pietruszka korzeń

ćwiartka selera

250 ml wody

Wszystko zagotować ok. 30 minut.

Dodatkowo na wywar z suszu:

100 g suszu owocowego (jabłka, śliwki, gruszki itp.)

250 ml wody

Zagotować ok. 10 minut.

 

PRZYGOTOWANIE:

Piernik pokroić na kawałki i zalać wodą do poziomu piernika. Moczyć ok. 2h.

Większe owoce pokroić na połówki a orzechy na ćwiartki.

Do garnka przełożyć rozmoczony piernik razem z wodą, w której się moczył, doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 20 minut na małym ogniu. Następnie wlać oba wywary i dalej gotować. Po chwili dodać wszystkie bakalie i dalej gotować aż zmiękną ok. 20-30 minut. Na koniec dodajemy masło i wlewamy sok z cytryny. Całość jeszcze gotujemy ok. 5 minut i gotowe.

Po wystudzeniu robi się zwarta masa. 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)

Moczka - śląska tradycja na świątecznym stole

Dodatki obiadowe

04 października 2022
Propozycja na pyszny niedzielny obiad - rolady schabowe z kiełbasą, cebulą i ogórkiem kiszonym, do tego kluseczki, czyli to co uwielbiamy., nie mówiąc już o kluskach, gdzie króluje zasada - trzy części ziemniaków i jedna
03 października 2021
Pomysł na szybki zdrowy obiad. Do jego przygotowania wykorzystałam niedawno zakupione w Lidlu temperówki do warzyw. Mówię, Wam to jest super sprawa... cukinia w kilka chwil zamieniła się w cienki makaron. Do tego kilka dodatków,
31 sierpnia 2021
Dzisiaj będzie prosto, bez rozpisywania się, bez szczegółowego przepisu, no bo co można pisać o takim obiedzie... warzywa z piekarnika. Przepis zależy od Waszej inwencji twórczej i od tego, co macie akurat w lodówce, świetny
25 sierpnia 2021
Kopytka szpinakowe, powiem tylko tyle... mój syn, który na widok warzyw i owoców sztywnieje, wcinał tak, że nie mogłam uwierzyć własnym oczom. Najpierw była konsternacja, no bo zielone kopytka to muszą być okropne, ale jak
28 lipca 2021
To był mój pierwszy raz z kalafiorem w takiej wersji i zostanę z nim na długo, bo jest przepyszny. Tym razem był zamiennikiem ziemniaków do obiadu i nie przypuszczałam, że może być tak samo sycący.

© 2019-2025 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie
Zapraszam również na stronę: chwilewpodrozy.pl