© 2019-2021 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Moczka - śląska tradycja na świątecznym stole

Róże karnawałowe

Moczka, na naszym śląskim stole to podstawa. Prosta do wykonania i na pewno niektórym z Was przypadłaby do gustu, bo to praktycznie piernik z bakaliami okraszony masłem. Niektóre gospodynie dodają piwo, ja nie, niektóre robią wersję bardziej wodnistą, u mnie to zwarta masa. Wszystko zależy od podniebienia. Zostawiam przepis na moczkę, bo może ktoś z Was lubi eksperymentować i poznawać smaki kuchni regionalne.

 

SKŁADNIKI:

200 g piernika do moczki

ok. 400-450 g mieszkanki owoców suszonych - śliwki, morele, daktyle, figi, rodzynki, jabłka bez pestek itp.

ok. 100 g mieszkanki orzechów łuskanych: włoskich, laskowych, migdałów

100 g masła

sok z całej cytryny

Dodatkowo na wywar warzywny:

1 marchewka

1 mała pietruszka korzeń

ćwiartka selera

250 ml wody

Wszystko zagotować ok. 30 minut.

Dodatkowo na wywar z suszu:

100 g suszu owocowego (jabłka, śliwki, gruszki itp.)

250 ml wody

Zagotować ok. 10 minut.

 

PRZYGOTOWANIE:

Piernik pokroić na kawałki i zalać wodą do poziomu piernika. Moczyć ok. 2h.

Większe owoce pokroić na połówki a orzechy na ćwiartki.

Do garnka przełożyć rozmoczony piernik razem z wodą, w której się moczył, doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 20 minut na małym ogniu. Następnie wlać oba wywary i dalej gotować. Po chwili dodać wszystkie bakalie i dalej gotować aż zmiękną ok. 20-30 minut. Na koniec dodajemy masło i wlewamy sok z cytryny. Całość jeszcze gotujemy ok. 5 minut i gotowe.

Po wystudzeniu robi się zwarta masa. 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)
28 grudnia 2020

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...