czyli radosna twórczość w kuchni...
Czekoladowe muffiny to klasyka, która nigdy się nie nudzi. Wilgotne i puszyste – idealne na poprawę humoru, do popołudniowej kawy czy jako słodka przekąska dla najmłodszych. W tym przepisie pokażę Ci, jak w kilku prostych krokach przygotować domowe muffiny, które znikają z talerza w mgnieniu oka. Przepis na 10-12 sztuk muffinek w zależności od wielkości foremek. Ja użyłam dużych papilotek.
SKŁADNIKI:
Mokre:
3 jajka
120 g mleka
85 g oleju
1 łyżeczka aromatu waniliowego
200 g gęstego jogurtu naturalnego
suche:
300 g mąki pszennej
40 g kakao
150 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
szczypta soli
Dodatkowo:
100 g czekolady mlecznej
100 g czekolady gorzkiej
PRZYGOTOWANIE:
Przygotować dwie miski.
W jednej większej wymieszać składniki suche.
W drugiej dokładnie wymieszać składniki mokre.
Następnie składniki mokre wlać do miski ze składnikami suchymi i dokładnie wymieszać.
Obie czekolady drobno pokroić.
Do ciasta dodać ¾ pokrojonych czekolad, resztę odłożyć do posypania muffinek.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Przygotować formę do babeczek, włożyć do otworów papilotki i wlewać ciasto do 2/3 wysokości foremek. Górę posypać odłożonymi kawałkami czekolady.
Babeczki piec w piekarniku ok. 30 minut do suchego patyczka.
Muffiny są przepyszne, polecam spróbować :-)
Wezwanie do działania:
Wypróbuj ten przepis na muffiny czekoladowe i podziel się swoimi wrażeniami w komentarzach! Oznacz mnie również na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, abym mogła zobaczyć Twoje kulinarne dzieło!
Dodatkowe informacje:
© 2019-2025 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.