czyli radosna twórczość w kuchni...
Wracam ponownie, tym razem z moimi ukochanymi mulami. Uwielbiam małże w białym winie z cytrynką i czosnkiem, są przepyszne, do tego dobre winko i kolacja gotowa :-) weekend zaliczam do bardzo udanych, ale wszystko co dobre szybko się kończy, baterie naładowane na nowy tydzień :-)
SKŁADNIKI:
1 kg świeżych muli
sok z 1 cytryny
2 ząbki czosnku
1 szklanka białego półwytrawnego wina
pół pęczka pietruszki
2 łyżki masła klarowanego lub oleju
PRZYGOTOWANIE:
Mule czyścimy i płuczemy na sitku w zimnej wodzie. W garnku podgrzewamy tłuszcz i na gorący wrzucamy mule, przykładamy pokrywkę i energicznie potrząsamy garnkiem, żeby mule równomiernie się podgrzewały. Kiedy mule zaczną się otwierać wlewamy wino i sok z cytryny, znowu mieszamy. Mule, które się nie otworzyły należy wyrzucić. Na koniec dajemy przeciśnięty czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Od razu podajemy.
SMACZNEGO!!!
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.