GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

17 marca 2019

Wracam ponownie, tym razem z moimi ukochanymi mulami.  Uwielbiam małże w białym winie z cytrynką i czosnkiem, są przepyszne, do tego dobre winko i kolacja gotowa :-) weekend zaliczam do bardzo udanych, ale wszystko co dobre szybko się kończy,  baterie naładowane na nowy tydzień :-) 

 

SKŁADNIKI:

1 kg świeżych muli

sok z 1 cytryny

2 ząbki czosnku

1 szklanka białego półwytrawnego wina

pół pęczka pietruszki

2 łyżki masła klarowanego lub oleju 

 

PRZYGOTOWANIE:

Mule czyścimy i płuczemy na sitku w zimnej wodzie.  W garnku podgrzewamy tłuszcz i na gorący wrzucamy mule, przykładamy pokrywkę i energicznie potrząsamy garnkiem, żeby mule równomiernie się podgrzewały. Kiedy mule zaczną się otwierać wlewamy wino i sok z cytryny, znowu mieszamy. Mule, które się nie otworzyły należy wyrzucić. Na koniec dajemy przeciśnięty czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Od razu podajemy.

 

SMACZNEGO!!!

 

Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)

 

 

Mule w białym winie z cytryną i czosnkiem

© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie