czyli radosna twórczość w kuchni...
Witam serdecznie, na obiad proponuję łososia (lub pstrąga tęczowego) zapieczonego w makaronowych muszlach w sosie śmietanowo-serowym. Proste i w miarę szybkie pyszne danie ( przepis dla 4 osób).
SKŁADNIKI:
ok. 600 g łososia lub pstrąga tęczowego
20 muszelek makaronu conchiglioni
300 ml śmietany kremówki
100 ml wody
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
sól i pieprz
3 przeciśnięte ząbki czosnku
50 g startego ostrzejszego sera typu parmezan
50 g startego żółtego sera np. gouda
olej
PRZYGOTOWANIE:
Rybę doprawić solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny i usmażyć. Makaron ugotować al dente. W misce zmieszać śmietanę z wodą i mąką ziemniaczaną. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Muszle nadziewać obraną usmażoną rybą i poukładać w naczyniu, następnie zalać sosem. Piec ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni do zrumienienia.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.