czyli radosna twórczość w kuchni...
Miała być lasagna, ale z powodu braku właściwego makaronu zrobiłam to danie - muszle conchiglioni z mięsem mielonym z indyka w sosie pomidorowym. Praktycznie smak został ten sam, tylko wizualnie inaczej. Obiad bez zbędnych ceregieli, prosto i smacznie. Lubię szybkie dania, szczególnie w tygodniu, jak z czasem krucho :-)
SKŁADNIKI:
20-25 sztuk muszel conchiglioni
700-800 g filetu z indyka (można użyć również gotowego mięsa mielonego z indyka)
500 ml passaty pomidorowej
6 ząbków czosnku
1 duża cebula lub 2 małe
50 g żółtego sera (zetrzeć)
sól, pieprz, majeranek do smaku
1 łyżka mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE:
Mięso zmielić maszynką razem z cebulą. Dodać 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Do rondla wlać passatę pomidorową i zagotować. Zmniejszyć moc palnika, doprawić solą i pieprzem. W szklance wymieszać 100 ml zimnej wody z łyżką mąki ziemniaczanej, wlać do gotującego się sosu i dokładnie wymieszać aż sos zgęstnieje. Odstawić.
Do naczynia żaroodpornego (u mnie o średnicy 26 cm) wlać sos pomidorowy. Muszle (bez gotowania) nadziewać surowym mięsem układać w naczyniu. Piekarnik nagrzać do 200 stopni góra-dół. Naczynie przykryć pokrywą lub folią aluminiową, włożyć do piekarnika na 35-40 minut. Następnie wyjąć, zdjąć folię, posypać tartym serem i ponownie włożyć do piekarnika na 10 minut.
Po wyjęciu dać daniu chwilę odpocząć i można podawać.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.