YouTube - Gotowanie Po Mojemu
Instagram - Gotowanie Po Mojemu
TikTok - Gotowanie Po Mojemu
Facebook - Gotowanie Po Mojemu
Gotowanie Po Mojemu

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

29 kwietnia 2025

Najlepsze bułki serowo-czosnkowe idealne do dań z grilla lub na imprezy

Nie ma nic lepszego niż zapach świeżo upieczonych bułek unoszący się w kuchni, a gdy do tego dochodzi czosnek i roztopiony ser – robi się naprawdę smacznie. Te bułki serowo-czosnkowe to prawdziwy domowy hit – mięciutkie w środku, lekko chrupiące na zewnątrz i pełne aromatu. Idealne na śniadanie, kolację albo do podania na imprezie lub do dań z grilla. Zrób je raz, a będziesz wracać do tego przepisu częściej, niż myślisz!

SKŁADNIKI:

Ciasto:

150 ml ciepłej wody

20 g świeżych drożdży

1,5 łyżeczki cukru

500 g mąki orkiszowej typ 630 lub pszennej typ 550

200 g jogurtu naturalnego

50 g oleju

2 łyżeczki soli

Masło:

100 g roztopionego masła

4 ząbki czosnku

2 łyżki siekanego koperku

zioła prowansalskie do smaku

Dodatkowo:

150 g tartego żółtego sera

1 jajko do smarowania

czarnuszka lub sezam do posypania

 

PRZYGOTOWANIE:

Najpierw przygotować zaczyn drożdżowy. W ciepłej (nie gorącej) wodzie rozpuścić drożdże i wsypać cukier.Całość dokładnie wymieszać i chwilę odstawić. 

Do miski lub misy robota wsypać mąkę, dodać jogurt, sól, olej i wlać zaczyn drożdżowy. Wyrobić elastyczne ciasto prze min. kilka minut. Miskę przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1h.

W tym czasie przygotować masło czosnkowe:

Masło delikatnie roztopić i dodać przeciśnięty czosnek, zioła prowansalskie i siekany koperek. Całość dokładnie wymieszać.

Po wyrośnięciu ciasto przełożyć na blat, podsypać mąką i podzielić na 12 równych kawałków.

Każdy z nich rozwałkować na cienki owal, naciąć nożykiem na ok. 2 cm paski, posmarować masłem czosnkowym i posypać tartym żółtym serem.

Zwijać po skosie w roladę, a następnie w ślimak i brzegi podwinąć pod spód.

Bułki przełożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia. 

Każdą posmarować rozbełtanym jakiem i posypać czarnuszką lub sezamem

.Piec w piekarniku nagrzanym na 200 stopni przez ok. 20 minut do zrumienienia.

Bułki są naprawdę pyszne, polecam :-)

 

Wezwanie do działania:

Wypróbuj ten przepis na najlepsze bułki serowo-czosnkowe i podziel się swoimi wrażeniami w komentarzach! Oznacz mnie również na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, abym mogła zobaczyć Twoje kulinarne dzieło!

Dodatkowe informacje:

  • Film z przepisem znajdziesz w zakładce FILMY na moim blogu lub na moim kanale YouTube.
  • Zachęcam do eksperymentowania z dodatkami i dostosowania przepisu do swoich preferencji smakowych.

 

SMACZNEGO!!!

 
Słowa kluczowe: zapiekanki z pieczarkami, domowe zapiekanki, przepis na zapiekanki, szybki obiad, proste zapiekanki, zapiekanki z serem, zapiekanki z szynką, pieczarki, bagietka, ser żółty.
Gotowanie po mojemu - przepis na zapiekankę warzywną z makaronem penne. Smacznie i zdrowo.

Najlepsze bułki serowo-czosnkowe

© 2019-2025 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie
Zapraszam również na stronę: chwilewpodrozy.pl