czyli radosna twórczość w kuchni...
Naleśniki z serem i polewą czekoladową... no któż ich nie lubi :-) Uwielbiam i na słodko i bardziej wytrawnie ze szpinakiem. Wrzucam prosty i sprawdzony przepis na ciasto naleśnikowe, gdyby akurat kogoś naszła ochota na taki obiad :-)
SKŁADNIKI:
1 szklanka mąki
1 szklanka mleka
3/4 szklanki wody gazowanej
2 jajka
3 łyżki masła (roztopić)
Farsz:
250 g twarogu półtłustego lub tłustego
100 ml jogurtu naturalnego
cukier puder do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie wymieszać trzepaczką w misce i odłożyć na ok. 15 minut.
W tym czasie przygotować farsz.
W misce dokładnie wymieszać na gładką masę twaróg z jogurtem z dodatkiem cukru pudru.
Naleśniki smażyć na SUCHEJ mocno rozgrzanej patelni, bo masło już jest w cieście. Po usmażeniu naleśniki odkładać na odwrócony talerz. Następnie nakładać ser, zwinąć w rulon i polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.