czyli radosna twórczość w kuchni...
Proponuję warzywa na patelnię w innej odsłonie... w naleśnikach. Taka wersja bardzo nam smakowała. Do tego kurczak i całość zapieczona w sosie serowym... pychota. Można użyć dowolnych paczkowanych warzyw na patelnię. Poniższy przepis na 8 naleśników.
SKŁADNIKI:
Ciasto naleśnikowe:
1 szklanka mąki
1 szklanka mleka
3/4 szklanki wody gazowanej
2 jajka
3 łyżki masła (roztopić)
Farsz:
1 duży filet z kurczaka ok. 350 g
ok. 250 g dowolnych warzyw na patelnię (większe kawałki pokroić)
pół opakowania mozarelli w kulkach lub pół dużego kawałka (reszta będzie do sosu)
trochę sera pleśniowego jak ktoś lubi (podkręca smak, ale można pominąć)
50 ml śmietany kremówki
sól, pieprz, curry do smaku
2 ząbki czosnku
po pół pęczka koperku i pietruszki
Sos:
100 ml śmietany kremówki
50 g żółtego tartego sera
pół opakowania mozarelli w kulce
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto naleśnikowe:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w misce trzepaczką i odstawić.
W tym czasie przygotować farsz.
Farsz:
Mięso pokroić na drobne kawałki, doprawić solą, pieprzem, curry i usmażyć na patelni. Za chwilę dodać przeciśnięty czosnek i wsypać warzywa. Wymieszać, przykryć pokrywą i dusić kilka minut aż warzywa zmiękną. Następnie dodać kawałki sera pleśniowego i kawałki mozarelli, ew. jeszcze doprawić i smażyć aż ser się rozpuści. Na koniec dodać posiekaną zieleninę. Odstawić.
Sos:
Wszystkie składniki wymieszać i ew. doprawić.
Ostatni etap:
Naleśniki smażyć na suchej patelni o średnicy 24 cm (tłuszcz jest w cieście). Upieczone układać na odwróconym talerzu. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Naleśniki nadziewać farszem i zwinąć w rulon. Układać w naczyniu obok siebie. Całość zalać sosem i piec ok. 15 minut w 200 stopniach.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.