© 2019-2020 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Naleśniki zapiekane ze szpinakiem

Naleśniki chodziły już za mną od jakiegoś czasu, ale jakoś nie było nam po drodze się spotkać. W końcu się udało i na obiedzie pojawiły się naleśniki z mąki ryżowej ze szpinakiem, serem feta i pleśniowym, z dużą ilością czosnku, zapiekane w sosie śmietanowo-serowym... pierwszy raz robiłam naleśniki w takiej formie i powiem szczerze, że to będzie moja ulubiona wersja, bo wyszły przepyszne :-) Poniżej przepis na 4 duże naleśniki.

 

SKŁADNIKI:

Ciasto:

1 szklanka mąki (u mnie ryżowa, może być pszenna)

1 szklanka mleka

3/4 szklanki wody gazowanej

2 jajka

3 łyżki masła (roztopić)

Wszystko wymieszać w misce trzepaczką i odstawić na ok. 15 minut.

Farsz:

450 g mrożonego szpinaku (może być też świeży)

4 ząbki czosnku

60 g sera pleśniowego

60 g sera feta

sól i pieprz do smaku

trochę masła klarowanego do smażenia

Szpinak rozmrozić, przełożyć na patelnię z masłem. Poddusić, doprawić przeciśniętym czosnkiem, serami, solą i pieprzem.

Sos:

200 ml śmietany 30%

2 ząbki czosnku (przecisnąć)

100 g żółtego sera (zetrzeć)

pół małego pęczka koperku (posiekać)

sól i pieprz do smaku

Wszystko wymieszać w misce.

 

PRZYGOTOWANIE:

Usmażyć na dużej patelni (28 cm) 4 naleśniki i każdy przełożyć na odwrócony talerz. Farsz rozsmarować na całej powierzchni naleśnika i zwinąć w rulon. Naleśniki przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Na koniec polać sosem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni góra-dół na ok. 20 minut do zrumienienia. 

 
SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)
16 lipca 2020

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...