czyli radosna twórczość w kuchni...
Naleśniki chodziły już za mną od jakiegoś czasu, ale jakoś nie było nam po drodze się spotkać. W końcu się udało i na obiedzie pojawiły się naleśniki z mąki ryżowej ze szpinakiem, serem feta i pleśniowym, z dużą ilością czosnku, zapiekane w sosie śmietanowo-serowym... pierwszy raz robiłam naleśniki w takiej formie i powiem szczerze, że to będzie moja ulubiona wersja, bo wyszły przepyszne :-) Poniżej przepis na 4 duże naleśniki.
SKŁADNIKI:
Ciasto:
1 szklanka mąki (u mnie ryżowa, może być pszenna)
1 szklanka mleka
3/4 szklanki wody gazowanej
2 jajka
3 łyżki masła (roztopić)
Wszystko wymieszać w misce trzepaczką i odstawić na ok. 15 minut.
Farsz:
450 g mrożonego szpinaku (może być też świeży)
4 ząbki czosnku
60 g sera pleśniowego
60 g sera feta
sól i pieprz do smaku
trochę masła klarowanego do smażenia
Szpinak rozmrozić, przełożyć na patelnię z masłem. Poddusić, doprawić przeciśniętym czosnkiem, serami, solą i pieprzem.
Sos:
200 ml śmietany 30%
2 ząbki czosnku (przecisnąć)
100 g żółtego sera (zetrzeć)
pół małego pęczka koperku (posiekać)
sól i pieprz do smaku
Wszystko wymieszać w misce.
PRZYGOTOWANIE:
Usmażyć na dużej patelni (28 cm) 4 naleśniki i każdy przełożyć na odwrócony talerz. Farsz rozsmarować na całej powierzchni naleśnika i zwinąć w rulon. Naleśniki przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Na koniec polać sosem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni góra-dół na ok. 20 minut do zrumienienia.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.