GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

14 kwietnia 2020

Ten obiadek bynajmniej nie jest fit... naleśniki ze szpinakiem. Mój szpinak musi być zawsze odpowiednio doprawiony i duszony na maśle, do tego trochę śmietany, sera feta i sera pleśniowego, więc fit nie jest. Ciasto do naleśników też z dodatkiem mleka i masła... więc sami widzicie, ale najważniejsze... naleśniki są przepyszne!

 

SKŁADNIKI:

Ciasto:

1 szklanka mąki

1 szklanka mleka

3/4 szklanki wody gazowanej

3 łyżki roztopionego masła

2 jajka

Farsz:

1 op. mrożonego szpinaku

4 ząbki czosnku przeciśniętego

1/4 op. sera feta

3-4 łyżki gęstej śmietany

1/2 op. sera pleśniowego typu Lazur

sól, pieprz i sok z cytryny do smaku

masło do smażenia

 

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki na ciasto wymieszać w misce trzepaczką lub zmiksować i odstawić na ok. 20 minut. Szpinak rozmrozić i dusić na patelni na maśle. Następnie doprawić resztą składników i jeszcze chwilę smażyć.

Naleśniki smażyć na suchej patelni o średnicy ok. 20 cm bez tłuszczu, bo masło jest już w cieście. Następnie każdy naleśnik odkładać na odwrócony talerz. Na koniec nakładać farsz, zwinąć i gotowe. Ciasto na naleśniki jest pyszne i bardzo delikatne.

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)

Naleśniki ze szpinakiem

© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie