czyli radosna twórczość w kuchni...
Ten obiadek bynajmniej nie jest fit... naleśniki ze szpinakiem. Mój szpinak musi być zawsze odpowiednio doprawiony i duszony na maśle, do tego trochę śmietany, sera feta i sera pleśniowego, więc fit nie jest. Ciasto do naleśników też z dodatkiem mleka i masła... więc sami widzicie, ale najważniejsze... naleśniki są przepyszne!
SKŁADNIKI:
Ciasto:
1 szklanka mąki
1 szklanka mleka
3/4 szklanki wody gazowanej
3 łyżki roztopionego masła
2 jajka
Farsz:
1 op. mrożonego szpinaku
4 ząbki czosnku przeciśniętego
1/4 op. sera feta
3-4 łyżki gęstej śmietany
1/2 op. sera pleśniowego typu Lazur
sól, pieprz i sok z cytryny do smaku
masło do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać w misce trzepaczką lub zmiksować i odstawić na ok. 20 minut. Szpinak rozmrozić i dusić na patelni na maśle. Następnie doprawić resztą składników i jeszcze chwilę smażyć.
Naleśniki smażyć na suchej patelni o średnicy ok. 20 cm bez tłuszczu, bo masło jest już w cieście. Następnie każdy naleśnik odkładać na odwrócony talerz. Na koniec nakładać farsz, zwinąć i gotowe. Ciasto na naleśniki jest pyszne i bardzo delikatne.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.