YouTube - Gotowanie Po Mojemu
Instagram - Gotowanie Po Mojemu
TikTok - Gotowanie Po Mojemu
Facebook - Gotowanie Po Mojemu
Gotowanie Po Mojemu

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

28 stycznia 2019

Przygotowałam nuggetsy z kurczaka w kukurydzianej panierce z dwoma sosami – czosnkowym i pomidorowym. Możecie również użyć zamiennie filetu z indyka.

 
Nuggetsy uwielbia mój 10-letni syn, który jadłby je niemalże codziennie.  
Jest to jedno z prostszych dań do wykonania, nawet dla nowicjusza w kuchni.
 
SKŁADNIKI:
2-4 pojedyncze filety z kurczaka lub 0,5- 1 kg  filetu z indyka (w zależności od potrzeby)
 
przyprawy do marynaty do mięsa (ilość według własnego uznania): sól, pieprz, curry, kurkuma, papryka słodka, ocet jabłkowy (ewentualnie sok z cytryny lub ocet balsamiczny), majeranek, sos sojowy i olej rzepakowy, 3-4 ząbki czosnku (możecie dać więcej jak lubicie)
 
200- 400 g  płatków kukurydzianych
 
Sos czosnkowy:
400 ml jogurtu naturalnego 
2-3 ząbki czosnku
1 łyżka stołowa majonezu (u mnie kielecki)
przyprawy do smaku: sól, pieprz, zioła prowansalskie, szczypta cukru
 
Sos pomidorowy:
250 ml przecieru pomidorowego z kartonika
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
przyprawy do smaku: sól, pieprz, szczypta cukru
2-3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
 
PRZYGOTOWANIE:
Mięso z kurczaka lub indyka kroicie w kawałki (ok.  3 cm ) i dodajecie przyprawy, takie jak lubicie. U mnie jest zawsze sól, pieprz, curry, kurkuma, papryka słodka, ocet jabłkowy lub sok z cytryny (lub ocet balsamiczny – zależy co akurat mam w kuchni), kilka ząbków przeciśniętego czosnku, majeranek, sos sojowy i olej rzepakowy. Wszystko dokładnie mieszam i zostawiam zamarynowane mięso na około godzinę w lodówce (im dłużej będą się marynować tym lepiej).
 
W tym czasie przygotowuję sos czosnkowy i pomidorowy.
Robię zawsze dużo sosu czosnkowego, bo ma wzięcie w moim domu. Jeśli tyle nie potrzebujecie zróbcie po prostu z połowy przepisu. 
 
Bazą sosu czosnkowego jest jogurt naturalny gęsty, może być grecki. Do miseczki wlewam duży kubek jogurtu, do tego dodaję majonez, następnie przeciśnięty przez praskę czosnek i do smaku doprawiam solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz szczyptą cukru.
 
Sos pomidorowy przygotowuję na bazie przecieru pomidorowego w kartoniku. W rondelku delikatnie przesmażam na oliwie pokrojoną w kosteczkę cebulę i ząbek czosnku. Do tego wlewam przecier, następnie dodaję sól, pieprz, szczyptę cukru do smaku i odrobinę oliwy z oliwek. Całość zagotowuję i mieszam kilka minut. Następnie odstawiam i blenduję. Sos pomidorowy jest delikatny i pyszny.
 
Po wyjęciu mięsa z lodówki do miski z zamarynowanym kurczakiem wbijam jajko i całość mieszam. 
Następnie w blenderze mielę płatki kukurydziane, ale nie na bardzo drobno - wszyscy lubimy jak upieczone chrupią.
Do miseczki wsypuję rozdrobnione płatki i panieruję w nich kawałki kurczaka. Przekładam je na blachę i całość skrapiam olejem rzepakowym.
 
Piekarnik rozgrzewam do 210 stopni z funkcją termoobiegu. Nuggetsy pieką się ok. 20-25 minut w zależności od wielkości kawałków. Sami podglądajcie jak się pieką, gdyż każdy piekarnik inaczej piecze.
 
Po upieczeniu podaję z przygotowanymi sosami.
 
SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku , czy Wam też smakowały :-)

 

Gotowanie po mojemu - przepis na nuggetsy z kurczaka z sosem czosnkowym

Nuggetsy z kurczaka lub indyka w kukurydzianej panierce z sosem czosnkowym i pomidorowym

Dodatki obiadowe

04 października 2022
Propozycja na pyszny niedzielny obiad - rolady schabowe z kiełbasą, cebulą i ogórkiem kiszonym, do tego kluseczki, czyli to co uwielbiamy., nie mówiąc już o kluskach, gdzie króluje zasada - trzy części ziemniaków i jedna
03 października 2021
Pomysł na szybki zdrowy obiad. Do jego przygotowania wykorzystałam niedawno zakupione w Lidlu temperówki do warzyw. Mówię, Wam to jest super sprawa... cukinia w kilka chwil zamieniła się w cienki makaron. Do tego kilka dodatków,
31 sierpnia 2021
Dzisiaj będzie prosto, bez rozpisywania się, bez szczegółowego przepisu, no bo co można pisać o takim obiedzie... warzywa z piekarnika. Przepis zależy od Waszej inwencji twórczej i od tego, co macie akurat w lodówce, świetny
25 sierpnia 2021
Kopytka szpinakowe, powiem tylko tyle... mój syn, który na widok warzyw i owoców sztywnieje, wcinał tak, że nie mogłam uwierzyć własnym oczom. Najpierw była konsternacja, no bo zielone kopytka to muszą być okropne, ale jak
28 lipca 2021
To był mój pierwszy raz z kalafiorem w takiej wersji i zostanę z nim na długo, bo jest przepyszny. Tym razem był zamiennikiem ziemniaków do obiadu i nie przypuszczałam, że może być tak samo sycący.

© 2019-2025 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie
Zapraszam również na stronę: chwilewpodrozy.pl