Przygotowałam nuggetsy z kurczaka w kukurydzianej panierce z dwoma sosami – czosnkowym i pomidorowym. Możecie również użyć zamiennie filetu z indyka.
Nuggetsy uwielbia mój 10-letni syn, który jadłby je niemalże codziennie.
Jest to jedno z prostszych dań do wykonania, nawet dla nowicjusza w kuchni.
SKŁADNIKI:
2-4 pojedyncze filety z kurczaka lub 0,5-
1 kg
filetu z indyka (w zależności od potrzeby)
przyprawy do marynaty do mięsa (ilość według własnego uznania): sól, pieprz, curry, kurkuma, papryka słodka, ocet jabłkowy (ewentualnie sok z cytryny lub ocet balsamiczny), majeranek, sos sojowy i olej rzepakowy, 3-4 ząbki czosnku (możecie dać więcej jak lubicie)
200-
400 g
płatków kukurydzianych
Sos czosnkowy:
400 ml jogurtu naturalnego
2-3 ząbki czosnku
1 łyżka stołowa majonezu (u mnie kielecki)
przyprawy do smaku: sól, pieprz, zioła prowansalskie, szczypta cukru
Sos pomidorowy:
250 ml przecieru pomidorowego z kartonika
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
przyprawy do smaku: sól, pieprz, szczypta cukru
2-3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE:
Mięso z kurczaka lub indyka kroicie w kawałki (ok.
3 cm
) i dodajecie przyprawy, takie jak lubicie. U mnie jest zawsze sól, pieprz, curry, kurkuma, papryka słodka, ocet jabłkowy lub sok z cytryny (lub ocet balsamiczny – zależy co akurat mam w kuchni), kilka ząbków przeciśniętego czosnku, majeranek, sos sojowy i olej rzepakowy. Wszystko dokładnie mieszam i zostawiam zamarynowane mięso na około godzinę w lodówce (im dłużej będą się marynować tym lepiej).
W tym czasie przygotowuję sos czosnkowy i pomidorowy.
Robię zawsze dużo sosu czosnkowego, bo ma wzięcie w moim domu. Jeśli tyle nie potrzebujecie zróbcie po prostu z połowy przepisu.
Bazą sosu czosnkowego jest jogurt naturalny gęsty, może być grecki. Do miseczki wlewam duży kubek jogurtu, do tego dodaję majonez, następnie przeciśnięty przez praskę czosnek i do smaku doprawiam solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz szczyptą cukru.
Sos pomidorowy przygotowuję na bazie przecieru pomidorowego w kartoniku. W rondelku delikatnie przesmażam na oliwie pokrojoną w kosteczkę cebulę i ząbek czosnku. Do tego wlewam przecier, następnie dodaję sól, pieprz, szczyptę cukru do smaku i odrobinę oliwy z oliwek. Całość zagotowuję i mieszam kilka minut. Następnie odstawiam i blenduję. Sos pomidorowy jest delikatny i pyszny.
Po wyjęciu mięsa z lodówki do miski z zamarynowanym kurczakiem wbijam jajko i całość mieszam.
Następnie w blenderze mielę płatki kukurydziane, ale nie na bardzo drobno - wszyscy lubimy jak upieczone chrupią.
Do miseczki wsypuję rozdrobnione płatki i panieruję w nich kawałki kurczaka. Przekładam je na blachę i całość skrapiam olejem rzepakowym.
Piekarnik rozgrzewam do 210 stopni z funkcją termoobiegu. Nuggetsy pieką się ok. 20-25 minut w zależności od wielkości kawałków. Sami podglądajcie jak się pieką, gdyż każdy piekarnik inaczej piecze.
Po upieczeniu podaję z przygotowanymi sosami.
SMACZNEGO!!!