© 2019-2021 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Nuggetsy z kurczaka lub indyka w kukurydzianej panierce z sosem czosnkowym i pomidorowym

Gotowanie po mojemu - przepis na nuggetsy z kurczaka z sosem czosnkowym

Przygotowałam nuggetsy z kurczaka w kukurydzianej panierce z dwoma sosami – czosnkowym i pomidorowym. Możecie również użyć zamiennie filetu z indyka.

 
Nuggetsy uwielbia mój 10-letni syn, który jadłby je niemalże codziennie.  
Jest to jedno z prostszych dań do wykonania, nawet dla nowicjusza w kuchni.
 
SKŁADNIKI:
2-4 pojedyncze filety z kurczaka lub 0,5- 1 kg  filetu z indyka (w zależności od potrzeby)
 
przyprawy do marynaty do mięsa (ilość według własnego uznania): sól, pieprz, curry, kurkuma, papryka słodka, ocet jabłkowy (ewentualnie sok z cytryny lub ocet balsamiczny), majeranek, sos sojowy i olej rzepakowy, 3-4 ząbki czosnku (możecie dać więcej jak lubicie)
 
200- 400 g  płatków kukurydzianych
 
Sos czosnkowy:
400 ml jogurtu naturalnego 
2-3 ząbki czosnku
1 łyżka stołowa majonezu (u mnie kielecki)
przyprawy do smaku: sól, pieprz, zioła prowansalskie, szczypta cukru
 
Sos pomidorowy:
250 ml przecieru pomidorowego z kartonika
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
przyprawy do smaku: sól, pieprz, szczypta cukru
2-3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
 
PRZYGOTOWANIE:
Mięso z kurczaka lub indyka kroicie w kawałki (ok.  3 cm ) i dodajecie przyprawy, takie jak lubicie. U mnie jest zawsze sól, pieprz, curry, kurkuma, papryka słodka, ocet jabłkowy lub sok z cytryny (lub ocet balsamiczny – zależy co akurat mam w kuchni), kilka ząbków przeciśniętego czosnku, majeranek, sos sojowy i olej rzepakowy. Wszystko dokładnie mieszam i zostawiam zamarynowane mięso na około godzinę w lodówce (im dłużej będą się marynować tym lepiej).
 
W tym czasie przygotowuję sos czosnkowy i pomidorowy.
Robię zawsze dużo sosu czosnkowego, bo ma wzięcie w moim domu. Jeśli tyle nie potrzebujecie zróbcie po prostu z połowy przepisu. 
 
Bazą sosu czosnkowego jest jogurt naturalny gęsty, może być grecki. Do miseczki wlewam duży kubek jogurtu, do tego dodaję majonez, następnie przeciśnięty przez praskę czosnek i do smaku doprawiam solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz szczyptą cukru.
 
Sos pomidorowy przygotowuję na bazie przecieru pomidorowego w kartoniku. W rondelku delikatnie przesmażam na oliwie pokrojoną w kosteczkę cebulę i ząbek czosnku. Do tego wlewam przecier, następnie dodaję sól, pieprz, szczyptę cukru do smaku i odrobinę oliwy z oliwek. Całość zagotowuję i mieszam kilka minut. Następnie odstawiam i blenduję. Sos pomidorowy jest delikatny i pyszny.
 
Po wyjęciu mięsa z lodówki do miski z zamarynowanym kurczakiem wbijam jajko i całość mieszam. 
Następnie w blenderze mielę płatki kukurydziane, ale nie na bardzo drobno - wszyscy lubimy jak upieczone chrupią.
Do miseczki wsypuję rozdrobnione płatki i panieruję w nich kawałki kurczaka. Przekładam je na blachę i całość skrapiam olejem rzepakowym.
 
Piekarnik rozgrzewam do 210 stopni z funkcją termoobiegu. Nuggetsy pieką się ok. 20-25 minut w zależności od wielkości kawałków. Sami podglądajcie jak się pieką, gdyż każdy piekarnik inaczej piecze.
 
Po upieczeniu podaję z przygotowanymi sosami.
 
SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku , czy Wam też smakowały :-)

 

28 stycznia 2019

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...