czyli radosna twórczość w kuchni...
Wpadam do Was z pysznym i szybkim śniadaniem... mega wypasiony omlet. Cóż w nim jest... no wiadomo jajka, czerwona cebula, czosnek, żółty ser, ser pleśniowy, papryczki słodkie, włoska szynka długo dojrzewająca i pomidory malinowe. Omlet to proste i sycące danie. Poniżej przepis na 1 omlet na patelnię o średnicy 24 cm.
SKŁADNIKI:
3 jajka
3 łyżki mleka
sól i pieprz do smaku
2 ząbki czosnku
Dowolne dodatki:
1 czerwona cebula
3 łyżki tartego żółtego sera
2 małe słodkie papryczki
1 mały pomidor malinowy
kilka kawałeczków sera pleśniowego (ucięty plaster z dużego kawałka)
3 plastry szynki włoskiej długo dojrzewającej
PRZYGOTOWANIE:
W misce wymieszać trzepaczką jajka z mlekiem i przeciśniętym czosnkiem, doprawić solą i pieprzem. Patelnię rozgrzać z odrobiną oliwy lub masła. Jajka wlać na patelnię i chwilę smażyć na dużej mocy, następnie dodać posiekaną cebulę, pokrojoną w plasterki 1 papryczkę oraz posypać tartym serem, zmniejszyć moc i przykryć patelnię pokrywą. Tak smażyć aż góra omletu się zetnie (kilka minut). Omlet przełożyć na talerz, ułożyć na nim kawałki sera pleśniowego, porozrywane plastry szynki, pokrojonego pomidora oraz plasterki drugiej papryczki. Omlet jest bardzo sycący.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.