czyli radosna twórczość w kuchni...
U mnie często na imprezach domowych na stole lądują pieczarki w zalewie octowo-pomidorowej. Są pyszne i szybko znikają :-)
SKŁADNIKI:
500 g pieczarek
bułka tarta do panierowania
1 jajko
olej do smażenia
1 duża cebula
100 ml przecieru pomidorowego
Zalewa:
750 ml wody
100 ml octu
2 łyżki cukru
0,5 łyżki soli
kilka listków laurowych i ziela angielskiego
sól, pieprz i sos sojowy do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Pieczarki umyć i odciąć ogonki. Przełożyć do miski, doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym, dokładnie wymieszać i zostawić na ok. 0,5 h. W tym czasie zrobić zalewę. Zagotować wodę, dodać ocet, cukier, sól, ziele angielskie i liście laurowe i chwilę gotować. Do miski z pieczarkami wbić jajko i całość wymieszać. Następnie każdą pieczarkę dokładnie panierować w bułce tartej i przełożyć na rozgrzaną patelnię z tłuszczem. Smażyć z obu stron na wolnym ogniu, żeby się nie spaliły i nie były surowe w środku. Usmażone pieczarki przełożyć do naczynia, w którym będą się marynować. Na tej samej patelni zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, dodać do niej przecier pomidorowy i chwilę smażyć. Na koniec wlać na patelnię zalewę octową, wymieszać i odłożyć do wystudzenia. Letnią zalewą zalać pieczarki i odłożyć na noc do lodówki.
SMACZNEGO!!!
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.