© 2019-2020 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Opiekane pieczarki w zalewie octowo-pomidorowej

Przepis na zupę krem z pieczarek

U mnie często na imprezach domowych na stole lądują pieczarki w zalewie octowo-pomidorowej. Są pyszne i szybko znikają :-)

 

SKŁADNIKI:

500 g pieczarek 

bułka tarta do panierowania 

1 jajko 

olej do smażenia

1 duża cebula 

100 ml przecieru pomidorowego 

 

Zalewa:

750 ml wody 

100 ml octu

2 łyżki cukru 

0,5 łyżki soli 

kilka listków laurowych i ziela angielskiego 

sól, pieprz i sos sojowy do smaku 
 

PRZYGOTOWANIE:

Pieczarki umyć i odciąć ogonki. Przełożyć do miski, doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym, dokładnie wymieszać i zostawić na ok. 0,5 h. W tym czasie zrobić zalewę. Zagotować wodę, dodać ocet, cukier, sól, ziele angielskie i liście laurowe i chwilę gotować. Do miski z pieczarkami wbić jajko i całość wymieszać. Następnie każdą pieczarkę dokładnie panierować w bułce tartej i przełożyć na rozgrzaną patelnię z tłuszczem. Smażyć z obu stron na wolnym ogniu, żeby się nie spaliły i nie były surowe w środku. Usmażone pieczarki przełożyć do naczynia, w którym będą się marynować. Na tej samej patelni zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, dodać do niej przecier pomidorowy i chwilę smażyć. Na koniec wlać na patelnię zalewę octową, wymieszać i odłożyć do wystudzenia. Letnią zalewą zalać pieczarki i odłożyć na noc do lodówki. 

 

SMACZNEGO!!!

 

Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)

 

09 kwietnia 2019

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...