© 2019-2020 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Pączki z lukrem

Tłusty Czwartek, więc pyszne domowe pączusie to podstawa. Prosty przepis, tylko trzeba uzbroić się w cierpliwość, bo ciasto długo wyrasta. Z poniższego przepisu wyszło mi 14 sztuk, więc jeśli macie ochotę, to zachęcam do spróbowania.

 

SKŁADNIKI:

500 g mąki pszennej

25 g drożdży

220 ml ciepłego mleka

3 łyżki cukru

50 g masła (roztopić)

4 żółtka

2 łyżki mocnego alkoholu

3-4 kostki smalcu

mały słoik ulubionych powideł lub marmolady

Lukier:

1 szklanka cukru pudru

sok z całej cytryny

Sok z cytryny wlewać powoli do cukru pudru i mieszać do uzyskania pożądanej konsystencji.

 

PRZYGOTOWANIE:

W garnuszku wymieszać mleko, drożdże, łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Przykryć i odstawić na ok. 15-20 minut aż drożdże zaczną pracować i zaczyn urośnie.

W misce wymieszać pozostałą mąkę, 2 łyżki cukru, żółtka, roztopione i wystudzone masło oraz alkohol i wlać zaczyn drożdżowy. Wyrobić elastyczne ciasto i odstawić do wyrośnięcia na min. półtorej godziny. Następnie rozwałkować na grubość ok. 2-2,5 cm i wykrawać kółka. Odłożyć je na formę lub deskę podsypaną mąką do ponownego wyrośnięcia na ok. 20-30 minut, przykryć ściereczką.

Smalec rozgrzać w rondlu do temperatury ok. 170 stopni, nie może być bardzo gorący, bo pączki będą się palić i będą niedopieczone. Pączki smażyć z obu stron na złoty kolor i przełożyć na ręcznik papierowy, następnie na kratkę do wystudzenia.

Lekko ciepłe pączki nadziewać powidłami lub marmoladą i polać lukrem.

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)
11 lutego 2021

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...