czyli radosna twórczość w kuchni...
Tłusty Czwartek, więc pyszne domowe pączusie to podstawa. Prosty przepis na pyszne pączki, które zawsze się udają. Z poniższego przepisu wyszło mi 14 sztuk, więc jeśli macie ochotę, to zachęcam do spróbowania.
SKŁADNIKI:
500 g mąki pszennej
25 g drożdży
220 ml ciepłego mleka
3 łyżki cukru
50 g masła (roztopić)
4 żółtka
2 łyżki mocnego alkoholu
3-4 kostki smalcu
mały słoik ulubionych powideł lub marmolady
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
sok z całej cytryny
Sok z cytryny wlewać powoli do cukru pudru i mieszać do uzyskania pożądanej konsystencji.
PRZYGOTOWANIE:
W garnuszku wymieszać mleko, drożdże, łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Przykryć i odstawić na ok. 15-20 minut aż drożdże zaczną pracować i zaczyn urośnie.
W misce wymieszać pozostałą mąkę, 2 łyżki cukru, żółtka, roztopione i wystudzone masło oraz alkohol i wlać zaczyn drożdżowy. Wyrobić elastyczne ciasto i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Następnie rozwałkować na grubość ok. 2-2,5 cm i wykrawać kółka. Odłożyć je na formę lub deskę podsypaną mąką do ponownego wyrośnięcia na ok. 20-30 minut, przykryć ściereczką.
Smalec rozgrzać w rondlu do temperatury ok. 170 stopni, nie może być bardzo gorący, bo pączki będą się palić i będą niedopieczone. Pączki smażyć z obu stron na złoty kolor i przełożyć na ręcznik papierowy, następnie na kratkę do wystudzenia.
Lekko ciepłe pączki nadziewać powidłami lub marmoladą i polać lukrem.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.