czyli radosna twórczość w kuchni...
Specjał kuchni hiszpańskiej, paella z kurczakiem i owocami morza, przepyszne i sycące danie. Proste danie jednogarnkowe, którym zajadają się Hiszpanie, ale doskonale sprawdzi się także w polskiej kuchni. Głównym składnikiem jest ryż zapiekany w patelni. Poniżej przepis dla 4-5 osób.
SKŁADNIKI:
300 g ryżu do paelli lub Arborio
220 g mieszanki owoców morza (1 opakowanie)
250 g krewetek
300 g filetu z kurczaka
600 ml bulionu
duża szczypta szafranu lub łyżeczka kurkumy
100 ml białego wina
2 pomidory malinowe
1 papryczka czerwona słodka
1 cytryna lub limonka
pół pęczka pietruszki, trochę świeżej bazylii i tymianku
Marynata do kurczaka:
70 ml oleju rzepakowego
2 ząbki czosnku
tymianek lub zioła prowansalskie
sól i pieprz do smaku
1 mała papryczka chili
PRZYGOTOWANIE:
Mięso z kurczaka umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do miski. Dodać olej, przeciśnięty czosnek, drobno pokrojoną papryczkę chili bez pestek, doprawić solą, pieprzem i ziołami.
Owoce morza i krewetki rozmrozić. Przełożyć do miski. Skropić sokiem z całej cytryny i dodać startą skórkę z cytryny. Doprawić solą i pieprzem.
Na suchej patelni usmażyć mięso do zrumienienia. Dodać pokrojone pomidory, plasterki słodkiej papryki i wlać wino. Chwilę zagotować. Następnie wlać bulion zmieszany z szafranem i wsypać ryż. Patelnię przykryć pokrywą lub folią aluminiową i gotować aż ryż wchłonie cały wywar (ok. 20-25 minut). Następnie dodać owoce morza, wymieszać i znowu przykryć na kilka minut.
Na koniec posypać siekaną pietruszką i innymi ziołami.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.