czyli radosna twórczość w kuchni...
Paluchy serowe są świetną przekąską idealną na imprezę. U mnie zawsze sprawdzają się takie rzeczy. Dzieci je uwielbiają, Bardzo proste w przygotowaniu. Poniżej przepis na 8 sztuk. Zachęcam do spróbowania :-)
SKŁADNIKI:
400 g mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
250 ml ciepłej wody
1 łyżeczka soli
50 ml oliwy
Dodatkowo:
150 g tartego żółtego sera
ziarenka czarnuszki lub sezamu
1 jajko do posmarowania
PRZYGOTOWANIE:
Drożdże rozpuścić w wodzie z dodatkiem cukru. Resztę składników przełożyć do miski i wlać zaczyn. Wyrobić elastyczne ciasto (ok. 10 minut wyrabiania), w razie potrzeby dodać wody lub mąki. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat podsypany mąką i ponownie krótko wyrobić. Następnie rozwałkować na cienki prostokąt i podzielić na 8 równych pasków, czyli przeciąć na 4 części wzdłuż i całość na pół (dokładnie wszystko widać na filmiku, który znajduje się na mojej stronie w zakładce FILMY).
Na każdy kawałek nałożyć ser, zwinąć w rulonik i dokładnie docisnąć, żeby ser nie wypłynął. Paluchy przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarować rozbełtanym jajkiem wymieszanym z odrobiną mleka. Posypać ziarenkami i włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, piec ok. 10-15 minut do zrumienienia.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.