© 2019-2022 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Strona pozycjonowana przez : www.VD.pl

Paluchy drożdżowe z serem

Paluchy serowe są świetną przekąską idealną na imprezę. U mnie zawsze sprawdzają się takie rzeczy. Dzieci je uwielbiają, Bardzo proste w przygotowaniu. Poniżej przepis na 8 sztuk.  Zachęcam do spróbowania :-)

 

SKŁADNIKI:

400 g mąki pszennej

25 g świeżych drożdży

1 łyżeczka cukru

250 ml ciepłej wody

1 łyżeczka soli

50 ml oliwy

Dodatkowo:

150 g tartego żółtego sera

ziarenka czarnuszki lub sezamu

1 jajko do posmarowania

 

PRZYGOTOWANIE:

Drożdże rozpuścić w wodzie z dodatkiem cukru. Resztę składników przełożyć do miski i wlać zaczyn. Wyrobić elastyczne ciasto (ok. 10 minut wyrabiania), w razie potrzeby dodać wody lub mąki. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat podsypany mąką i ponownie krótko wyrobić.  Następnie rozwałkować na cienki prostokąt i podzielić na 8 równych pasków, czyli przeciąć na 4 części wzdłuż i całość na pół (dokładnie wszystko widać na filmiku, który znajduje się na mojej stronie w zakładce FILMY).

Na każdy kawałek nałożyć ser, zwinąć w rulonik i dokładnie docisnąć, żeby ser nie wypłynął. Paluchy przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarować rozbełtanym jajkiem wymieszanym z odrobiną mleka. Posypać ziarenkami i włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, piec ok. 10-15 minut do zrumienienia.

 

SMACZNEGO!!!
 
Filmik z przepisem znajdziesz również na YouTube 
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)
08 stycznia 2022

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...