czyli radosna twórczość w kuchni...
Rewelacyjne paluchy orkiszowe z dodatkiem mozarelli i pieczonego kurczaka. Chrupiąca skórka, delikatne w środku... mniam. Doskonałe na imprezę, a i goście przy grillu też nie pogardzą. Do kilku paluchów wykorzystałam obrane udko z kurczaka, można jednak zrobić paluchy z samym serem, ale jak Wam zostanie kurczak z obiadu, to możecie użyć. Z poniższego przepisu wyszło mi 14 sztuk, na drugi dzień po podgrzaniu też są pyszne :-)
SKŁADNIKI:
250 g mąki pszennej
250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
50 g masła (roztopić)
1,5 łyżeczki soli
300 ml ciepłego mleka
30 g drożdży
1-2 łyżeczki cukru
ziarenka do posypania (sezam, czarnuszka)
1 jajko do posmarowania
Dodatkowo:
300 g tartej mozarelli lub innego sera
ew. inne ulubione dodatki (u mnie pieczony kurczak)
PRZYGOTOWANIE:
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru. Do miski wsypać mąkę, dodać pozostałe składniki (oprócz jajka) i wlać mleko. Wyrobić elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodać jeszcze trochę mleka, wszystko zależy od użytej mąki. Miskę z ciastem przykryć folią lub ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Następnie ciasto podzielić na dwie części. Każdą kolejno rozwałkować na cienki prostokątny placek grubości ok. pół cm. Przeciąć wzdłuż na pół i potem na małe prostokąty (widać na ostatnim zdjęciu). Nałożyć ser i inne dodatki i każdy prostokąt zwinąć w rulon, boki zawinąć pod spód i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok. 15-20 minut. Piekarnik nagrzać do 200 stopni góra-dół.
Paluchy posmarować rozbełtanym jajkiem, posypać ulubionymi ziarenkami i włożyć do piekarnika. Piec ok. 15-20 minut do zrumienienia.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.