czyli radosna twórczość w kuchni...
Dobry wieczór Kochani, dzisiaj nadrabiam wczorajsze zaległości i dodaję przepis na pyszne i szybkie paluchy serowe z ciasta francuskiego. To super przekąska na imprezę lub kolację, jak u nas. Mój synek je uwielbia, więc dość często goszczą na moim stole :-)
SKŁADNIKI:
1 opakowanie ciasta francuskiego (na 14 paluchów)
5 dag tartego żółtego sera
1 jajko
ziarna czarnuszki i sezamu do posypania
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto rozwinąć i przekroić na pół. Pierwszą połówkę smaruję rozbełtanym jajkiem i posypuję tartym serem, na to nakładam drugą połowę ciasta i mocno dociskam. Tak przygotowane ciasto przekrawam na pół wzdłuż długiej krawędzi. Następnie każdą połówkę ciasta kroję na paski grubości 1,5-2 cm (mnie wychodzi w sumie 14 pasków). Z pasków robię spiralki i kładę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (można użyć tego z ciasta francuskiego). Każdy paluch smaruję na koniec resztą jajka i posypuję czarnuszką oraz sezamem. Wkładam na 10-15 minut do nagrzanego do 220 stopni (termoobieg) piekarnika. Kiedy paluchy ładnie się przyrumienią wyjmuję do lekkiego wystudzenia. Wyśmienicie smakują na ciepło lub na zimno. Można podawać z sosem czosnkowym, pomidorowym lub takim jak lubicie.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.