© 2019-2020 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Paluchy serowe z ciasta francuskiego

Gotowanie po mojemu - przepis na paluchy serowe z ciasta francuskiego. Smacznie i zdrowo.

Dobry wieczór Kochani, dzisiaj nadrabiam wczorajsze zaległości i dodaję przepis na pyszne i szybkie paluchy serowe z ciasta francuskiego. To super przekąska na imprezę lub kolację, jak u nas. Mój synek je uwielbia, więc dość często goszczą na moim stole :-)

 

SKŁADNIKI:

1 opakowanie ciasta francuskiego (na 14 paluchów)

5 dag tartego żółtego sera

1 jajko

ziarna czarnuszki i sezamu do posypania

 

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto rozwinąć i przekroić na pół. Pierwszą połówkę smaruję rozbełtanym jajkiem i posypuję tartym serem, na to nakładam drugą połowę ciasta i mocno dociskam. Tak przygotowane ciasto przekrawam na pół wzdłuż długiej krawędzi. Następnie każdą połówkę ciasta kroję na paski grubości 1,5-2 cm (mnie wychodzi w sumie 14 pasków). Z pasków robię spiralki i kładę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (można użyć tego z ciasta francuskiego). Każdy paluch smaruję na koniec resztą jajka i posypuję czarnuszką oraz sezamem. Wkładam na 10-15 minut do nagrzanego do 220 stopni (termoobieg) piekarnika. Kiedy paluchy ładnie się przyrumienią wyjmuję do lekkiego wystudzenia. Wyśmienicie smakują na ciepło lub na zimno. Można podawać z sosem czosnkowym, pomidorowym lub takim jak lubicie.

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)

 

30 stycznia 2019

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...