czyli radosna twórczość w kuchni...
Paluchy z ciasta francuskiego ze szpinakiem, serem pleśniowym i pomidorami suszonymi, z dodatkowym serem to będzie hit moich imprez :-) Przygotowałam je na kolację, poczęstowałam znajomych i... żałowali, że tak mało :-) Polecam, bo to świetna i szybka przekąska.
SKŁADNIKI:
1 op. ciasta francuskiego
200 g mrożonego szpinaku
kilka pomidorów suszonych
100 g żółtego sera (zetrzeć)
60 g sera pleśniowego trójkącik
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz i sok z cytryny do smaku
olej lub masło klarowane do smażenia
1 jajko do posmarowania
ziarenka do posypania np. czarnuszka
PRZYGOTOWANIE:
Na patelni rozgrzać tłuszcz i wrzucić szpinak. Poczekać aż zacznie mięknąć i dodać pokruszony ser pleśniowy i pokrojone w kostkę pomidory suszone. Chwilę smażyć aż ser się rozpuści i wrzucić przeciśnięty czosnek. Całość wymieszać i doprawić solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Smażyć do odparowania wody i wystudzić.
Ciasto rozwinąć i delikatnie rozwałkować na papierze. Na jednej połówce ułożyć tarty ser, a na drugiej wystudzony szpinaku (jak na zdjęciu). Następnie pomagając sobie papierem nałożyć warstwę ze szpinakiem na ser, docisnąć i kroić na paski. Każdy pasek zwinąć kilka razy w spiralę.
Przed włożeniem do piekarnika posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać ziarenkami.
Piec w 200 stopniach termoobieg przez ok. 10-15 minut do zrumienienia.
Filmik z przygotowania paluchów zobaczysz w zakładce FILMY lub na YouTube
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.