© 2019-2021 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Paluchy ze szpinakiem i pomidorami suszonymi

Przepis na zupę krem z pieczarek

Paluchy z ciasta francuskiego ze szpinakiem, serem pleśniowym i pomidorami suszonymi, z dodatkowym serem to będzie hit moich imprez :-) Przygotowałam je na kolację, poczęstowałam znajomych i... żałowali, że tak mało :-) Polecam, bo to świetna i szybka przekąska.

 

SKŁADNIKI:

1 op. ciasta francuskiego

200 g mrożonego szpinaku

kilka pomidorów suszonych

100 g żółtego sera (zetrzeć)

60 g sera pleśniowego trójkącik

2-3 ząbki czosnku

sól, pieprz i sok z cytryny do smaku

olej lub masło klarowane do smażenia

1 jajko do posmarowania

ziarenka do posypania np. czarnuszka

 

PRZYGOTOWANIE:

Na patelni rozgrzać tłuszcz i wrzucić szpinak. Poczekać aż zacznie mięknąć i dodać pokruszony ser pleśniowy i pokrojone w kostkę pomidory suszone. Chwilę smażyć aż ser się rozpuści i wrzucić przeciśnięty czosnek. Całość wymieszać i doprawić solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Smażyć do odparowania wody i wystudzić.

Ciasto rozwinąć i delikatnie rozwałkować na papierze. Na jednej połówce ułożyć tarty ser, a na drugiej wystudzony szpinaku (jak na zdjęciu). Następnie pomagając sobie papierem nałożyć warstwę ze szpinakiem na ser, docisnąć i kroić na paski. Każdy pasek zwinąć kilka razy w spiralę.

Przed włożeniem do piekarnika posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać ziarenkami.

Piec w 180 stopniach termoobieg przez ok. 10-12 minut do zrumienienia.

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)
22 lipca 2021

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...