© 2019-2022 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Panini, czyli włoska kanapka na ciepło

Na śniadanie mała namiastka Włoch, czyli panini. Może nie do końca wersja włoska, bo zamiast ciabatty jest swojska domowa bagietka, ale reszta składników już się łapie :-) Panini przygotowałam z pysznym pesto z pomidorów suszonych. Idealna propozycja na niedzielne śniadanie :-)

 

SKŁADNIKI:

Pesto:

pół słoika pomidorów suszonych w oliwie

1 ząbek czosnku

kilka listków bazylii lub łyżeczka bazylii suszonej

2 łyżki prażonych ziaren słonecznika

sól do smaku

2-3 łyżki oliwy ze słoika

ew. trochę parmezanu jak ktoś lubi (ja nie przepadam)

Panini:

2 ciabatty lub bagietka pszenna, jak u mnie :-)

kilka plastrów szynki

kilka plastrów żółtego sera

1 mała czerwona cebula

2 listki sałaty

 

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki na pesto zmiksować na gładką masę.

Bułki kroimy na pół, każdą połówkę smarujemy pesto i na jednej z nich układamy dodatki.

Opiekamy w grillu elektrycznym lub w opiekaczu do zrumienienia.

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)
08 listopada 2022

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...