GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

08 listopada 2022

Na śniadanie mała namiastka Włoch, czyli panini. Może nie do końca wersja włoska, bo zamiast ciabatty jest swojska domowa bagietka, ale reszta składników już się łapie :-) Panini przygotowałam z pysznym pesto z pomidorów suszonych. Idealna propozycja na niedzielne śniadanie :-)

 

SKŁADNIKI:

Pesto:

pół słoika pomidorów suszonych w oliwie

1 ząbek czosnku

kilka listków bazylii lub łyżeczka bazylii suszonej

2 łyżki prażonych ziaren słonecznika

sól do smaku

2-3 łyżki oliwy ze słoika

ew. trochę parmezanu jak ktoś lubi (ja nie przepadam)

Panini:

2 ciabatty lub bagietka pszenna, jak u mnie :-)

kilka plastrów szynki

kilka plastrów żółtego sera

1 mała czerwona cebula

2 listki sałaty

 

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki na pesto zmiksować na gładką masę.

Bułki kroimy na pół, każdą połówkę smarujemy pesto i na jednej z nich układamy dodatki.

Opiekamy w grillu elektrycznym lub w opiekaczu do zrumienienia.

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)

Panini, czyli włoska kanapka na ciepło

© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie