czyli radosna twórczość w kuchni...
Na śniadanie mała namiastka Włoch, czyli panini. Może nie do końca wersja włoska, bo zamiast ciabatty jest swojska domowa bagietka, ale reszta składników już się łapie :-) Panini przygotowałam z pysznym pesto z pomidorów suszonych. Idealna propozycja na niedzielne śniadanie :-)
SKŁADNIKI:
Pesto:
pół słoika pomidorów suszonych w oliwie
1 ząbek czosnku
kilka listków bazylii lub łyżeczka bazylii suszonej
2 łyżki prażonych ziaren słonecznika
sól do smaku
2-3 łyżki oliwy ze słoika
ew. trochę parmezanu jak ktoś lubi (ja nie przepadam)
Panini:
2 ciabatty lub bagietka pszenna, jak u mnie :-)
kilka plastrów szynki
kilka plastrów żółtego sera
1 mała czerwona cebula
2 listki sałaty
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki na pesto zmiksować na gładką masę.
Bułki kroimy na pół, każdą połówkę smarujemy pesto i na jednej z nich układamy dodatki.
Opiekamy w grillu elektrycznym lub w opiekaczu do zrumienienia.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.